Dihalau selepas tegur sikap suami – Sinar Harian


Dihalau selepas tegur sikap suami

WARTAWAN SINAR HARIAN
12 September 2012
Dihalau selepas tegur sikap suami
Rohayu (kanan, duduk) bersama Amri, Jahaya (kiri) dan Amiruddin (belakang, kiri) pada penyampaian sumbangan kerusi roda di Kampung Bukit Kledang, semalam.

KOTA – Gara-gara menegur kelakuan suami yang membawa pulang perempuan lain ke rumah pada Ramadan lalu, seorang isteri dimarahi dan dihalau keluar dari rumah.

Susulan tidak mampu lagi memendam rasa dengan sikap suaminya itu, Rohayu Mohd Din, 49, terpaksa kembali menumpang kasih keluarga angkatnya yang menetap di Bukit Kledang, dekat sini sejak sebulan lalu.

Menurutnya, dengan berat hati dia mengendong anaknya yang juga orang kurang upaya (OKU), Mohd Amri Hasan, 13, dengan bantuan anak saudara pulang ke rumah ibu angkatnya, Lijah Husin, 77.

“Sehingga ke hari ini suami tidak menghubungi akak. Sedih rasanya dan akak masih berkira-kira sama ada mahu pulang semula ke Cheras atau tidak, tambahan pula Amri agak sukar untuk bergerak serta perlu didukung.

“Walau bagaimanapun akak terharu dan berterima kasih kepada kepimpinan kampung ini kerana memberikan bantuan kerusi roda bagi memudahkan pergerakan Amri,” katanya ketika ditemui pada Program Penyampaian Sumbangan Kerusi Roda Parlimen Rembau di Bukit Kledang, dekat sini semalam.

Sementara itu, Rohayu berkata, anaknya itu lahir dalam keadaan normal dan mula berubah apabila diserang penyakit ketika berusia lapan tahun.

Katanya, walaupun berkeadaan begitu, anaknya tetap juga ke sekolah dan hampir setiap hari dia mendukung anaknya dari tingkat tiga kediaman yang diduduki bagi menghantar anaknya ke sekolah.

“Namun ketika Amri darjah lima, akak sudah tidak larat lagi untuk mengangkat dia ke sekolah akibat penyakit kencing manis dan darah akak yang makin kronik sehingga jari kaki kanan terpaksa dipotong.

“Bagi tujuan perubatan dan perbelanjaan anak, akak bergantung sepenuhnya kepada pendapatan Baitulmal sebanyak RM450. Sementara bagi persekolahan anak, akak mendapat bantuan sebanyak RM1800 setahun,” katanya.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s