Agenda transformasi letakkan Malaysia sebagai negara kedua paling bahagia – Bernama


Agenda transformasi letakkan Malaysia sebagai negara kedua paling bahagia

13 September 2012

KUALA LUMPUR – Matlamat Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak untuk menjadikan Malaysia sebagai negara berpendapatan tinggi, merupakan agenda perubahan inklusif, yang bukan hanya berkisar kepada pertumbuhan ekonomi, malah mengambil kira ranking kebahagiaan Malaysia.

Menteri Kewangan Kedua Datuk Seri Ahmad Husni Hanadzlah berkata Perdana Menteri sangat serius dalam Program Transformasi Ekonomi (ETP) bagi meningkatkan pendapatan per kapita semua rakyat Malaysia, dan pada masa yang sama, menyediakan bantuan infrastruktur dan kewangan bagi meningkatkan kedudukan Malaysia dalam indeks kebahagiaan.

“Kerajaan sedia ada mahukan pertumbuhan inklusif. Ia bukan sahaja berpendapatan tinggi, keluaran dalam negara kasar yang lebih tinggi, malah indeks kebahagiaan juga tinggi.

“Kita mahu merapatkan lagi jurang, supaya semua rakyat Malaysia dapat menikmati limpahan pertumbuhan ekonomi,” katanya kepada pemberita selepas menghadiri pelancaran awal Pusat Transformasi Bandar (UTC) Kuala Lumpur, di sini hari ini.

Turut hadir ialah Menteri Wilayah Persekutuan dan Kesejahteraan Bandar Datuk Raja Nong Chik Zainal Abidin.

Dalam Laporan Kebahagiaan Dunia Pertubuhan Bangsa-bangsa Bersatu baru-baru ini, Malaysia diletakan sebagai negara kedua paling bahagia di Asia Tenggara, selepas Singapura.

Laporan itu yang mengumpul respons kajian yang diterima dari tahun 2005 hingga pertengahan tahun 2011, mengukur tahap kebahagiaan 156 negara, dengan Malaysia menduduki tempat ke-51.

Negara-negara kaya Scandinavia seperti Denmark, Finland dan Norway menduduki tiga tangga teratas, manakala negara di Afrika Barat, Togo, merupakan negara paling tidak bahagia.

Mengenai UTC, Ahmad Husni berkata pusat baharu berharga RM15 juta itu yang terletak di Pudu Sentral (dahulunya Stesen Bas Puduraya), akan memberi perkhidmatan kepada 1.6 juta penduduk ibu kota.

“Ia adalah UTC kedua di Malaysia selepas Melaka. Kami mahu membuka UTC di setiap ibu negeri.

“UTC akan merapatkan jurang antara agensi-agensi kerajaan dan rakyat Malaysia bagi memberi perkhidmatan yang lebih baik pada rakyat secara lebih cekap.

UTC Kuala Lumpur akan dilancarkan secara rasmi oleh Najib, yang juga Menteri Kewangan, pada 22 Sept, 2012. – Bernama

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s