Ambil langkah waspada – Metro


Ambil langkah waspada

E-mel Artikel Cetak Artikel Tanda Artikel Besarkan Saiz Teks Kecilkan Saiz Teks Komen Artikel

IPOH: Guru dan pelajar sekolah Sekolah Menengah Kebangsaan (SMK) Jalan Tasek, di sini, masih bimbang dijangkiti wabak penyakit batuk kering atau tibi apabila mereka menggunakan alat penutup mulut dan hidung ketika berada di kawasan sekolah.

Malah, kebanyakan pelajar menggunakan penutup mulut sepanjang mengikuti sesi pembelajaran di dalam kelas selepas dinasihati ibu bapa masing-masing sebagai langkah pencegahan.
Salah seorang pelajar yang hanya mahu dikenali sebagai Mohd, 16 berkata, walaupun khuatir terhadap penyakit berbahaya itu, dia terpaksa ke sekolah berikutan peperiksaan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) akan menjelang tidak lama lagi.

 

Menurutnya, dia mempunyai masa kira-kira sebulan untuk menyiapkan diri sebelum menempuh peperiksaan besar itu kelak.
“Kami dimaklumkan penyakit tibi ini sudah berkurangan dan semua pelajar sekolah dinasihati segera memaklumkan kepada guru sekiranya mengalami simptom batuk atau demam,” katanya. Bagaimanapun, ramai pelajar sekolah itu didapati tidak menghadiri sesi persekolahan atas nasihat ibu bapa masing-masing berikutan bimbang ia boleh menjejaskan kesihatan anak masing-masing.
Sementara itu, Pengerusi Jawatankuasa Kesihatan, Kerajaan Tempatan, Hal Ehwal Pengguna, Alam Sekitar, Pengangkutan dan Hal Ehwal Bukan Islam negeri, Datuk Dr Mah Hang Soon, meluangkan masa melawat sekolah berkenaan pagi semalam bagi meninjau keadaan dan mendapatkan maklumat terkini dari pihak sekolah.

 

 

Dia yang ditemui berkata, pelajar dan guru sekolah tidak perlu bimbang berikutan penularan penyakit itu berjaya dikawal segera dari merebak.
Menurutnya, salah seorang pelajar sekolah itu berusia 17 tahun dikenal pasti membawa wabak Tibi itu dan masih diberi rawatan susulan di Hospital Raja Permaisuri Bainun (HRPB), Ipoh.

 

“Seramai 207 guru dan murid sekolah berkenaan yang mempunyai hubungan dengan pelajar terbabit sudah diberi ujian saringan perubatan,” katanya. “Sebelum ini, seramai 34 guru dan pelajar sekolah itu disyaki mengalami simptom Tibi berdasarkan pemeriksaan dan saringan kesihatan awal dilakukan. Namun 13 guru dan 21 murid terbabit disahkan tidak menunjukkan simptom penyakit Tibi dan dibenarkan meneruskan proses pembelajaran di sekolah,” katanya.
Beliau berkata, semua mereka diberi suntikan khas dan bacaan menunjukkan 34 sampel mereka negatif dan tidak mengandungi kuman tibi.
“Berdasarkan maklumat, tanda-tanda penyakit batuk kering adalah sering berpeluh tengah malam, kehilangan berat badan dan kerap batuk berkahak. Wabak ini mudah merebak melalui batuk dan selsema,’’ tambahnya.
Difahamkan wabak penyakit mencetuskan panik pada warga sekolah itu sejak Jumaat lalu apabila ratusan pelajar dibawa ke HRPB untuk mendapatkan rawatan.
Wabak berkenaan mula dibawa seorang pelajar tingkatan lima di sekolah itu selepas menerima jangkitan itu daripada bapanya yang juga seorang kontraktor berusia 47 tahun.

Artikel ini disiarkan pada : 2012/09/27

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s