Penjawat awam perlu segera inisiatif bajet – Berita Harian


Penjawat awam perlu segera inisiatif bajet

2012/09/30 – 07:56:18 AMCetakEmel Kawan
Kuala Lumpur: Penjawat awam perlu terus melipatgandakan kecemerlangan dalam menyampaikan perkhidmatan kepada rakyat, selaras prinsip Merakyatkan Perkhidmatan Awam dalam Bajet 2013.

Ketua Setiausaha Negara, Datuk Seri Dr Ali Hamsa, berkata semua kementerian, jabatan dan agensi hendaklah melaksanakan segera inisiatif Bajet 2013 demi kesejahteraan rakyat dan memacu ekonomi negara.

Katanya, rakyat secara keseluruhannya mendapat faedah dan manfaat menerusi bajet ini, khususnya program mensejahterakan rakyat.

Saya merakamkan terima kasih dan penghargaan kepada kerajaan atas bonus satu setengah bulan gaji dan bagi pesara kerajaan RM500 secara one-off dan pencen minimum RM820.

Kerajaan prihatin

Ini menunjukkan keprihatinan kerajaan dalam mengambil berat kebajikan penjawat awam, baik yang sedang berkhidmat mahupun sudah bersara, katanya dalam satu kenyataan media semalam.

Ali berkata, Bajet 2013 mempunyai elemen pro pertumbuhan dan mesra rakyat yang terbukti menerusi inisiatif antaranya pelepasan cukai bagi pendidikan tinggi anak, elaun sara hidup nelayan, rebat telefon pintar untuk belia, baucar buku untuk pelajar institusi pengajian tinggi dan diskaun pembayaran Perbadanan Tabung Pendidikan Tinggi Nasional (PTPTN).
Insentif khusus

Beliau berkata, BR1M 2.0 dengan RM500 bagi setiap isi rumah berpendapatan RM3,000 sebulan ke bawah dan RM250 kepada individu bujang berkelayakan membuktikan kerajaan menepati tema Memakmur Negara, Mensejahtera Rakyat: Sebuah Janji Ditepati.

Bajet 2013 juga menyediakan insentif khusus bagi memastikan agenda transformasi negara yang bertunjangkan Program Transformasi Kerajaan dan Program Transformasi Ekonomi dijayakan, katanya.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s