PIBGN: Tenaga pengajar juga perlukan baucer buku – Sinar Harian


PIBGN: Tenaga pengajar juga perlukan baucer buku

ARASHY AZIM
30 September 2012

KUALA LUMPUR – Majlis Permuafakatan Persatuan Ibu Bapa dan Guru Nasional (PIBGN) mencadangkan supaya pemberian baucer buku bukan sahaja diberikan kepada pelajar tingkatan enam dan mahasiswa, tetapi wajar dipanjangkan kepada tenaga pengajar juga.

Presidennya, Profesor Madya Datuk Dr. Mohd. Ali Hassan berkata, baucer tersebut bukan sahaja diperlukan oleh pelajar dan mahasiswa, malah turut diperlukan oleh penjawat awam serta warga pendidik untuk mengajar di sekolah termasuk universiti.

“Kedua-dua kumpulan ini juga akan mendapat manfaat bersama.

“Pemberian baucer buku sebanyak RM250 berbanding RM200 sebelumnya kepada 1.3 juta pelajar universiti dan tingkatan enam bukan sahaja dapat mengurangkan beban pelajar.

“Pada dasarnya, ia satu pemberian menarik dan dalam masa sama dapat menjana budaya membaca di kalangan pelajar untuk melahirkan seorang insan yang kaya dengan ilmu pengetahuan,” katanya ketika dihubungi Sinar Harian Online.

Mengulas perkara sama, beliau menambah, baucer ini perlulah digunakan sebaik mungkin kerana ia adalah pemberian kerajaan untuk kemudahan para pelajar menambah sumber pencarian maklumat berguna ketika proses pembelajaran.

Beliau turut mencadangkan supaya pemantauan rapi dan jawatankuasa khas perlu diwujudkan bagi memastikan baucer berkenaan tidak disalahgunakan dan digunakan sebaik.

Sementara itu, katanya, kelayakan penerima pemberian bantuan persekolahan RM100 kepada 5.4 juta pelajar sekolah yang diumumkan dalam Bajet 2013 oleh Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak Jumaat lalu perlu dikaji semula.

Beliau menjelaskan, kajian dan penelitian semula wajar dilakukan supaya pemberian tersebut hanya diberikan kepada ibu bapa yang berpendapatan RM3,000 ke bawah.

“Saya melihat belanjawan kali ini merupakan bajet untuk membantu rakyat secara keseluruhan dan daripada sektor pendidikan sendiri mempunyai belanjawan khusus bermula dari pra-sekolah hingga ke peringkat universiti.

“Bagaimanapun, ucapan terima kasih tetap diucapkan terhadap bantuan yang diberikan oleh kerajaan dan bajet kali ini adalah bajet yang menyeluruh dari peringkat pendidikan awal sehinggalah ke peringkat universiti,” kata Mohd Ali yang juga pensyarah di Universiti Malaya (UM).

Sehubungan itu, beliau turut menekankan supaya pendidikan agama juga harus diberikan bantuan dan pembiayaan yang setara dengan sekolah harian biasa supaya taraf pendidikan ini dapat dipertingkatkan.

“Saya menyarankan dalam bajet akan datang, sekolah agama ini diberi lebih perhatian dari segi belanjawan.

“Apa yang saya dapat lihat, sekolah ini tidak mendapat pembiayaan yang mencukupi ini sedangkan ia adalah penting supaya anak-anak yang berada di sekolah agama tidak terpengaruh dengan ideologi-ideologi negatif,” tambah beliau.

Pada masa sama, beliau turut mengalu-alukan peruntukan sejumlah RM1 bilion di bawah Tabung Khas Pembinaan, Penambahbaikan dan Penyelenggaraan Sekolah khusus bagi keperluan mendesak untuk membaik pulih bangunan sekolah, penyelenggaraan, pembelian peralatan serta pembinaan blok tambahan.

Jumaat lalu, kerajaan turut mengumumkan sebanyak RM38.7 bilion diperuntukkan kepada Kementerian Pelajaran meliputi peruntukan mengurus dan pembangunan serta peruntukan tambahan sebanyak RM500 juta untuk meningkatkan kemahiran guru dalam pengajaran subjek-subjek teras.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s