Pelajar, guru bebas Tibi – Sinar Harian


Pelajar, guru bebas Tibi

WARTAWAN SINAR HARIAN
1 Oktober 2012

IPOH – Kesemua pelajar dan guru Sekolah Menengah Kebangsaan (SMK) Jalan Tasek yang disyaki menghidap batuk kering atau Tibi, disahkan bebas daripada wabak itu.

Exco Kerajaan Negeri, Datuk Dr Mah Hang Soon berkata, Jabatan Kesihatan Negeri mengesahkan perkara itu selepas mereka menjalani ujian X-ray.

“Kesemua daripada 34 individu yang kita saring itu didapati normal. Bagaimanapun mereka akan terus berada di bawah pemerhatian Jabatan Kesihatan bagi memastikan mereka bebas sepenuhnya daripada jangkitan Tibi.

“Pemerhatian ini akan dijalankan dalam tempoh dua tahun dan dalam tempoh itu kita akan perhatikan mereka dari semasa ke semasa,” katanya kepada media selepas Majlis Pelancaran Persidangan Majlis Masyarakat Sivil Amanjaya di Dewan Serbaguna, Bangunan Perak Darul Ridzuan, semalam.

Beliau berkata demikian selepas diminta mengulas perkembangan terkini 13 guru dan 21 pelajar SMK Jalan Tasek, di sini terpaksa melakukan pemeriksaan lanjut selepas didapati menunjukkan simptom awal penyakit tersebut, baru-baru ini.

Sementara itu, menurut beliau, seorang pelajar yang menghidap penyakit berkenaan pula sudah pun menjalani rawatan selama lebih dua minggu dan sudah sihat.

Menurut Hang Soon, keluarga pelajar itu juga diperiksa dan mendapati mereka berada dalam keadaan normal.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s