Budak trauma dikejar anjing – Sinar Harian


Budak trauma dikejar anjing

WARTAWAN SINAR HARIAN
3 Oktober 2012
Anjing sentiasa berkeliaran di kawasan perumahan sehingga mengundang ketidakselesaan penduduk.
Anjing sentiasa berkeliaran di kawasan perumahan sehingga mengundang ketidakselesaan penduduk.

RAWANG – Penghuni di pangsapuri Lili Rawang Perdana, di sini bimbang dengan kehadiran anjing liar yang berkeliaran di kawasan perumahan mereka.

Haiwan liar tersebut bergerak secara berkumpulan dan kerap membuat bising pada waktu malam sehingga menceroboh kediaman penduduk sehingga ke tingkat empat menggunakan tangga.

Malah penduduk mendakwa, kanak-kanak yang bermain di taman permainan di sini turut menjadi mangsa anjing liar yang bertindak mengejar mereka.

Ibu mangsa, Aizura Ahsan, 37, berkata, dua anaknya berusia lima dan tujuh tahun dikejar anjing tersebut sehingga ke rumah sewaktu membeli nasi lemak berhampiran sekitar jam 8 pagi.

“Anak trauma untuk keluar rumah dan bernasib baik kejadian disedari jiran yang bertindak menghalau anjing tersebut.

“Kes hampir sama juga pernah berlaku ke atas kanak-kanak berusia dua tahun sewaktu sedang bermain di taman permainan namun sempat diselamatkan ibunya yang berada di tempat kejadian,” katanya kepada Sinar Harian, semalam.

Sementara itu, Pengerusi Badan Pengurusan Bersama, Zulkifli Yaakob berkata, pihaknya telah membuat aduan perkara berkenaan sebanyak dua kali kepada Majlis Perbandaran Selayang (MPS) dan Badan Pengaduan Awam.

Menurutnya, aduan telah dibuat tiga bulan lalu selepas tertekan dengan gangguan anjing yang kerap membuat bising, menyelongkar sampah dan menceroboh rumah penduduk.

“Van MPS ada yang lalu-lalang namun masih tiada tindakan diambil bagi mengatasi masalah anjing liar ini,” katanya.

Selain itu katanya, hasil pemerhatiannya mendapati terdapat tiga keluarga di pangsapuri itu membela anjing di kawasan perumahan bertingkat itu.

“MPS mempunyai kuasa untuk mengenakan tindakan ke atas mereka seperti kompaun kerana memberi keadaan kurang selesa kepada penduduk lain,” katanya.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s