Dewan Rakyat: Larangan telefon bimbit kekal – Berita Harian


Dewan Rakyat: Larangan telefon bimbit kekal

Pelajar tetap tidak dibenarkan bawa peralatan elektronik ke sekolah

Kuala Lumpur: Kementerian Pelajaran masih mengekalkan peraturan larangan membawa dan menggunakan telefon bimbit oleh pelajar di sekolah seluruh negara.

Timbalan Perdana Menteri yang juga Menteri Pelajaran, Tan Sri Muhyiddin Yassin, berkata larangan berkenaan dinyatakan dengan jelas melalui Surat Pekeliling Ikhtisas Bil 2/2009, tetapi kementerian sedang mengkaji keperluan gajet itu oleh pelajar.

Perbincangan pihak berkepentingan

“Satu sesi perbincangan meja bulat diadakan pada 25 Ogos lalu membabitkan pihak berkepentingan seperti pengetua, guru besar, ibu bapa dan wakil pertubuhan bukan kerajaan (NGO).

“Ia bagi mengenal pasti keperluan penggunaan gajet teknologi dan sebarang cadangan mengenai isu itu,” katanya dalam jawapan bertulis kepada Liang Teck Meng (BN-Simpang Renggam).

Teck Meng ingin mengetahui perkembangan terkini mengenai hasrat kementerian membenarkan pelajar membawa telefon bimbit dan peralatan elektronik ke sekolah.
Kementerian teliti

Selain perbincangan meja bulat, Muhyiddin berkata, kajian turut dijalankan terhadap pelajar dan guru di sembilan sekolah bandar dan luar bandar di Seremban dan Port Dickson di Negeri Sembilan.

Katanya, ia membabitkan dua Sekolah Kebangsaan (SK), dua Sekolah Jenis Kebangsaan Cina (SJKC), dua SJK Tamil (SJKT), dua Sekolah Menengah Kebangsaan (SMK) dan sebuah SM Vokasional (SMV).

“Seramai 274 pelajar sekolah dipilih bagi tujuan tinjauan asas ini,” katanya sambil menjelaskan kementerian sedang meneliti secara menyeluruh semua dapatan dan pandangan masyarakat, termasuk tokoh akademik, pemimpin NGO, guru, ibu bapa dan pelajar sebelum membuat keputusan muktamad berhubung isu berkenaan.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s