Guru Kaunseling Mampu Cegah LGBT Di Sekolah – Bernama


Guru Kaunseling Mampu Cegah LGBT Di Sekolah

KUALA TERENGGANU:Guru kaunseling mampu menjadi petugas barisan hadapan bagi mencegah penyebaran fenomena Lesbian, Gay, Biseksual dan Transgender (LGBT) di kalangan pelajar.

Timbalan Menteri Pelajaran Dr Mohd Puad Zarkashi berkata untuk tujuantersebut, guru kaunseling mesti dilengkapi dengan pengetahuan dan pemahamansimptom LGBT untuk menawarkan nasihat untuk mana-mana pelajar yang terlibat.

“Guru kaunseling ini kalau mereka ada kemahiran, kefahaman secara umummemberi penerangan, motivasi, kesedaran, keinsafan dalam isu seperti ini mampumembantu pelajar di peringkat sekolah sebenarnya.

“Guru kaunseling mesti memahami perkara sendiri untuk memberi penjelasan serta membawa pelajar kembali ke jalan yang betul,” katanya kepada pemberita selepas merasmikan Seminar Keibubapaan dalam menangani LGBT peringkat NegeriTerengganu di Stadium Negeri di sini, Khamis.

Seminar sehari itu dianjurkan oleh Yayasan Guru Malaysia Berhad dan MajlisPemuafakatan Persatuan Ibu Bapa dan Guru (PIBG) Sekolah-sekolah Putrajaya.

Katanya tanggungjawab mengekang simptom LGBT bukan terletak di bahu pihaktertentu sahaja tetapi ia perlu dilaksanakan bersama-sama untuk mencaripendekatan terbaik menangani isu ini.

Dr Mohd Puad juga menggesa para guru dan kaunselor untuk menyemai pengetahuan mengenai penggunaan internet di kalangan pelajar dengan cara yang betul kerana terdapat banyak laman web menyokong penyebaran gejala LGBT.

Mengenai seminar itu, beliau berkata ia bertujuan untuk memberi pendedahankepada guru dan ibu bapa berhubung usaha pencegahan awal bagi menangani isuLGBT.

“Seminar ini tidak direka untuk mendiskriminasi kumpulan sedemikiantetapi untuk menyebarkan kesedaran yang lebih supaya ibu bapa akan mempunyaikeberanian untuk menyatakan tentang perkara ini dengan anak-anak mereka,”katanya.

Beliau yang juga Anggota Majlis Tertinggi Umno juga menyelar pihak tertentu yang mempolitikkan isu LGBT demi keuntungan politik mereka.

“Kebimbangan kita, pemimpin (pembangkang) dia melihat soal politik, merekaini tidak melihat soal generasi negara bangsa yang kita nak bina. Tetapi merekaseolah-olah anggap ia peluang untuk mereka mendapat simpati dan meletakkan persepsi kita (kerajaan) ini ganas, tiada tamadun sedangkan kita bukanlah begitu,” katanya.

Sementara itu, Presiden Majlis Permuafakatan PIBG Sekolah-sekolah Putrajaya, Datuk Sahlan Ismail berkata seminar di Terengganu adalah yang kelapan antara 12 seminar, dengan yang pertama bermula di Putrajaya. BERNAMA

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s