Culik anak doktor: Polis tahan kontraktor – Sinar Harian


Culik anak doktor: Polis tahan kontraktor

NURUL FATIHAH SULAINI
7 Oktober 2012
 Mohd Zakaria Ahmad
Mohd Zakaria Ahmad

ALOR SETAR – Seorang kontraktor membina kuil ditahan untuk membantu siasatan berhubung kes penculikan seorang anak doktor pakar berumur 13 tahun 25 September lalu susulan penahanan lima suspek sebelum ini.

Berdasarkan maklumat awal, dipercayai lelaki berkenaan seorang pemimpin parti politik di peringkat bahagian di Kedah, dikatakan mempunyai hubung kait dengan perancang utama kes itu.

Ketua Jabatan Bahagian Siasatan Jenayah Kedah, Asisten Komisioner Mohd Zakaria Ahmad berkata, suspek berumur 52 tahun itu ditahan ketika berada di hadapan sebuah restoran di Jalan Sekerat, Sungai Petani kira-kira jam 6 petang semalam.

“Kita sudah mendapatkan perintah reman dari pendaftar Mahkamah Majistret Alor Setar, Datin Chan Lee Fong untuk menahan suspek sehingga 11 Oktober ini bersama lima suspek yang ditahan pada 28 September lalu,” katanya.

Sinar Harian pada 1 Ogos lalu melaporkan polis berjaya menahan empat lelaki warga tempatan dan seorang lelaki warga Myanmar berketurunan India disyaki terlibat dalam kes penculikan seorang kanak-kanak lelaki.

Penahanan itu dibuat susulan pihak polis menerima satu laporan daripada seorang doktor yang mempunyai sebuah klinik pakar di sini berhubung kehilangan anak lelakinya setelah dipercayai hilang selepas tamat menghadiri kelas tambahan di sebuah rumah di Kampung Pisang, di sini.

Dalam pada itu, sejam kemudian bapa mangsa yang berumur 47 tahun menerima panggilan telefon daripada seorang lelaki yang memberitahu anaknya berada dalam tangan mereka dan menuntut wang tebusan sebanyak RM500,000.

Namun hasil perbincangan keluarga mangsa dan suspek, nilai wang tebusan dikurangkan kepada RM350,000 sebelum membebaskan mangsa.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s