Nelayan dan isteri tabah besarkan dua anak OKU – Bernama


Nelayan dan isteri tabah besarkan dua anak OKU

12 Oktober 2012

KEPALA BATAS – Berat mata memandang, berat lagi bahu yang memikul. Itulah pepatah yang sesuai buat pasangan suami isteri apabila dua daripada tiga anak mereka cacat sejak dilahirkan.

Rosli Man, 48, yang bekerja sebagai nelayan berkata beliau dan isterinya, Nor Zaha Rejab, 46, hanya mampu memendam hiba tidak berkesudahan setiap kali menatap kesengsaraan anak sulung mereka Mohd Rafizudin, 18, dan anak bongsu Nor Rahimah, 14.

Keadaan dua beradik itu tidak ubah seperti bayi kerana hanya mampu berbaring dengan kedua tangan dan kaki membengkok.

“Saiz mereka seperti kanak-kanak berusia satu tahun dan doktor mengesahkan otak mereka tidak berkembang, dan disebabkan itulah tidak boleh bergerak dan bercakap,” kata Rosli kepada pemberita di rumahnya di Sri Pantai, Penaga.

Rosli ditemui selepas menerima bantuan enjin bot daripada bekas Perdana Menteri Tun Abdullah Ahmad Badawi pada Program Tinjauan Mesra ‘Jom P Bantu’ anjuran Lembaga Kemajuan Wilayah Pulau Pinang (Perda).

Nor Zaha, seorang surirumah, menceritakan penderitaan dua beradik itu yang bermula apabila dilahirkan lebih kecil berbanding bayi lain, dan cacat selepas sering diserang sawan.

Beliau berkata doktor juga memaklumkan anaknya cacat berikutan masalah genetik kerana dia dan suaminya adalah sepupu.

“Kini segala keperluan mereka seperti makan, minum dan pakai diuruskan oleh saya kerana Rafizudin dan Rahimah memang tidak boleh menguruskan diri sendiri.

Bagaimanapun, saya menerima keadaan ini dengan reda dan tidak pernah menyesal dengan apa yang berlaku,” katanya.

Pasangan itu mempunyai seorang lagi anak iaitu Janatul Naim, 16, yang normal dan tidak menghadapi masalah genetik.

Beliau berkata dua anaknya itu menerima bantuan Jabatan Kebajikan Masyarakat sebanyak RM300 sebulan untuk sepanjang hayat.

“Saya mengucapkan ribuan terima kasih kepada semua pihak, terutama Perda, yang memberi bantuan enjin bot untuk memudahkan suami saya turun ke laut menangkap ikan,” katanya.

Sementara itu, Abdullah yang juga Anggota Parlimen Kepala Batas, berharap sumbangan tersebut dapat membantu keluarga berkenaan menambah pendapatan bagi menyara kehidupan mereka.- Bernama

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s