Bank Rakyat hulur sumbangan untuk asrama anak yatim – Bernama


Bank Rakyat hulur sumbangan untuk asrama anak yatim

16 Oktober 2012

KANGAR – Pertubuhan Kebajikan Anak Yatim Perlis hari ini menerima sumbangan pelbagai peralatan elektrik bernilai RM10,000 untuk keperluan asrama anak yatim Kompleks Dr Siti Hasmah Jejawi dekat sini.

Sumbangan disampaikan Pengurus Bank Rakyat Cawangan Kangar, Abdullah Bakar kepada Yang Dipertua pertubuhan berkenaan, Datin Seri Asiah Asmuni.

Asiah berkata pihak bank memperuntukkan zakat perniagaan sebanyak RM10,000 kepada pertubuhan itu dan pihaknya telah meminta bank membelikan peralatan dan keperluan itu menggunakan wang berkenaan untuk keperluan asrama kendalian pertubuhan itu.

Antara peralatan yang dibeli termasuk sebuah peti sejuk, peti simpanan ikan, daging dan sayur-sayuran, dua buah periuk nasi, sebuah ketuhar dan 100 biji gelas kaca.

Semasa berucap di majlis tersebut, Asiah yang juga isteri Menteri Besar, Datuk Seri Dr Md Isa Sabu berkata pihaknya sentiasa mengharapkan sokongan dan sumbangan pelbagai pihak bagi menggerakkan asrama pertubuhan itu yang menjadi antara komponen utama Kompleks Dr Siti Hasmah di sini.

Katanya setiap tahun pertubuhan itu membelanjakan kira-kira RM380,000 termasuk makanan penghuni asrama, gaji kakitangan, wang saku persekolahan dan kos pengangkutan penghuni antara asrama dan sekolah.

Beliau berkata setakat ini, ia menempatkan 55 penghuni lelaki dan perempuan yang belajar antara tahun empat dan tingkatan enam di sekolah-sekolah berhampiran. – Bernama

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s