Dua pelajar dituduh pukul guru disiplin – Berita Harian


Dua pelajar dituduh pukul guru disiplin

Alor Setar: Dua remaja lelaki berusia 17 tahun dihadapkan ke Mahkamah Majistret di sini atas tuduhan memukul seorang guru disiplin di sebuah sekolah menengah di Jalan Gunung, dekat sini, bulan lalu.

Kedua-dua calon Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) yang masih menuntut di tingkatan lima sekolah berkenaan, yang dituduh secara berasingan didakwa melakukan perbuatan itu dalam satu kejadian di sekolah itu, jam 8.10 pagi pada 11 September lalu.

Bagaimanapun, hanya seorang daripada mereka mengaku salah atas pertuduhan mengikut Seksyen 323 Kanun Keseksaan, manakala rakannya yang berdepan pertuduhan mengikut Seksyen 324 kanun sama, mengaku tidak bersalah dan meminta dibicarakan.

Pertuduhan dilakukan Timbalan Pendakwa Raya, Aisyaf Falina Abdullah di hadapan Majistret Nurshahida Abdul Rahim, manakala kedua-dua tertuduh diwakili peguam mereka, Rafidi Mohamed.

Sebelum ini, media melaporkan seorang guru disiplin dibelasah selepas menegur tindakan sekumpulan pelajar di sekolah terbabit tidak menghadiri perhimpunan, sebaliknya membuat bising di kelas mereka.

Serang guru hingga cedera

Dalam kejadian berkenaan, guru berusia 40-an itu dikatakan menegur sekumpulan pelajar terbabit sebelum mereka bertindak menyerang guru itu sehingga mengakibatkan kecederaan.
Sementara itu, dalam prosiding semalam, majistret menetapkan nilai jaminan RM1,500 kepada salah seorang remaja itu yang berdepan pertuduhan mengikut Seksyen 324 Kanun Keseksaan kerana sengaja menyebabkan kecederaan menggunakan senjata.

Bagaimanapun, bagi seorang lagi tertuduh yang mengaku salah mengikut Seksyen 323 kanun sama, majistret tetapkan 28 November depan untuk sebutan hukuman, sementara menunggu laporan perubatan mangsa.

Kedua-dua remaja terbabit, semalam hadir ke mahkamah dengan berpakaian seragam sekolah sambil ditemani keluarga mereka.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s