Tidak semua boleh jadi pendidik – Metro


Tidak semua boleh jadi pendidik

E-mel Artikel Cetak Artikel Tanda Artikel Besarkan Saiz Teks Kecilkan Saiz Teks Komen Artikel

KUALA LUMPUR: Bakal guru yang akan berkhidmat dalam sektor pendidikan negara perlu sentiasa bersyukur kerana dipilih menyertai profesion itu, berikutan tugasan mendidik anak bangsa yang cukup istimewa dan disanjung tinggi.

Pesanan daripada bekas Ketua Pengarah Pelajaran, Tan Sri Alimuddin Mohd Dom itu sebagai menyuntik semangat buat golongan berkenaan yang ketika ini dilihat kurang menyerlah berbanding generasi pendidik terdahulu.
Alimuddin berkata, bukan semua belia di negara ini terpilih untuk mengikuti kursus perguruan, malah ribuan permohonan yang diterima sepanjang tahun disaring dengan terperinci, memastikan hanya mereka berkualiti saja diambil berkhidmat.

 

“Kerana itu saya kata bakal guru kena bersyukur, mereka berada dalam profesion yang penting dan hanya berkualiti serta berkelayakan saja terpilih untuk menjadi seorang guru.
“Jadi, berilah masa dan kumpulkan tenaga untuk mendidik anak bangsa supaya mereka menjadi insan yang cemerlang, mempunyai pencapaian tinggi dan mungkin memimpin satu hari nanti. Itu cabarannya,” katanya di sini, semalam.
Beliau ditemui selepas Majlis Anugerah Perkhidmatan Cemerlang 2011, Institut Pendidikan Guru Kampus Bahasa Antarabangsa (IPGKBA) yang dirasmikan Timbalan Rektor Institut Pendidikan Guru Malaysia, Dr Lee Boon Hua.

 

 

Alimuddin hadir sebagai tetamu jemputan bagi mini dialog yang membincangkan mengenai prestasi guru, perubahan pendidikan negara dan Pelan Pembangunan Pendidikan Malaysia (PPPM).
Menurutnya, Malaysia mengalami perubahan dalam sektor pendidikan setanding statusnya menghampiri negara maju, justeru guru perlu bergerak seiring dengan memfokus kepada bagaimana membangunkan modal insan cemerlang.

 

Artikel ini disiarkan pada : 2012/10/25

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s