Pengawal keselamatan didakwa cederakan budak – Sinar Harian


Pengawal keselamatan didakwa cederakan budak

WARTAWAN SINAR HARIAN
27 Oktober 2012

GEORGETOWN – Seorang pengawal keselamatan mengaku tidak bersalah terhadap tuduhan mencederakan seorang kanak-kanak perempuan berusia 11 tahun.

Muhammad Syafi Satianadan, 32, didakwa dengan sengaja memukul kanak-kanak berkenaan menggunakan topi keledar.

Mengikut pertuduhan, dia didakwa melakukan kesalahan itu di sebuah rumah di Bandar Baru, Air Itam kira-kira jam 12.30 tengah hari, 19 Oktober lalu.

Walaupun tidak diminta untuk membela diri, tertuduh menjerit sambil berkata, “Saya tidak pukul dia, mereka fitnah saya kerana saya sudah masuk Islam.”

Tertuduh yang tidak diwakili peguam kemudian ditenangkan anggota polis yang bertugas dan dilihat tenang di kandang tertuduh.

Majistret Norhayati Ibrahim kemudian menegur tindakannya itu. Muhammad Syafi didakwa mengikut Seksyen 324 Kanun Keseksaan yang memperuntukkan penjara tiga tahun dan denda jika sabit kesalahan.

Pertuduhan dibacakan Timbalan Pendakwa Raya, Mohd Khairul Fairuz Rahman yang menawarkan wang jaminan RM6,000 dengan seorang penjamin.

Norhayati kemudian menangguhkan kes itu pada 5 Disember depan bagi mendapatkan laporan perubatan serta membolehkan tertuduh melantik peguam.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s