Tarik kanak-kanak – Sinar Harian


Tarik kanak-kanak

WARTAWAN SINAR HARIAN
27 Oktober 2012
Tarik kanak-kanak
Kanak-kanak bawah umur menghabiskan masa di pusat Internet terbabit.

KLANG – Rakus ingin mengaut keuntungan cepat, sebuah pusat Internet di sini menawarkan kadar bayaran RM1 sejam bagi permainan Internet baru bagi menarik ramai pelanggan khususnya kanak-kanak.

Strategi tersebut ternyata berkesan apabila hasil tinjauan Sinar Harian di situ mendapati ramai kanak-kanak berusia tujuh sehingga 15 tahun memenuhi pusat terbabit.

Difahamkan, pusat Internet terbabit dipercayai baru seminggu beroperasi dan dilihat menjadi tumpuan pelajar sekolah sebaik tamat sesi persekolahan atau mereka yang ponteng.

Menurut sumber, premis berkenaan pernah diperiksa oleh Majlis Perbandaran Klang dan pemiliknya hanya menunjukkan lesen yang difotostat ketika diminta.

Difahamkan, pemiliknya juga tidak menampal sebarang arahan berkenaan larangan kepada pelajar beruniform sekolah dan mereka di bawah umur memasuki premis tersebut.

Orang awam yang hanya ingin dikenali sebagai Zulkifli Aladin berkata, dia khuatir dengan kewujudan pusat Internet itu yang bakal menjadi lokasi lepak bagi kanak-kanak.

Menurutnya, terdapat segelintir daripada golongan tersebut menghabiskan banyak masa di situ dan tidak mengulang kaji pelajaran.

“Saya harap pihak berkuasa dapat bertindak tegas dalam perkara ini supaya pengusaha tidak sewenangwenangnya melanggar peraturan ditetapkan pihak berkuasa tempatan (PBT).

“Malah ibu bapa juga seharusnya memantau anak sepanjang masa supaya mereka tidak terjebak dengan aktiviti tidak berfaedah apatah lagi ketika tiba musim cuti sekolah,” katanya.

Zulkifli berkata, pusat Internet atau kafe siber kini banyak dibuka kerana mendapat permintaan tinggi khususnya daripada golongan remaja, justeru, dia menggesa PBT dan pihak berkuasa lain memantau lambakan pusat tersebut.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s