‘Dapat jawab soalan dengan baik’ – Metro


‘Dapat jawab soalan dengan baik’

E-mel Artikel Cetak Artikel Tanda Artikel Besarkan Saiz Teks Kecilkan Saiz Teks Komen Artikel

MELAKA: “Memang tidak dinafikan proses ulang kaji pelajaran sedikit terjejas, namun ia bukan penghalang kepada saya yang setakat ini menjawab soalan peperiksaan dengan baik,” kata Muhd Shalihin Mohd Nor, 17, antara tiga pelajar di negeri ini yang gigih menduduki peperiksaan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM), semalam, walaupun rumah mereka ditenggelami air akibat banjir.

Sabtu lalu, rumah mereka di sekitar Tehel, dekat sini, masing-masing membabitkan Kampung Tanjung Laboh, Kampung Parit Lampong dan Kampung Serompong, dinaiki air hingga menyebabkan 21 keluarga terpaksa dipindahkan ke pusat pemindahan banjir.
Seramai 97 mangsa termasuk warga emas membabitkan 21 keluarga masih ditempatkan di Sekolah Kebangsaan Tehel berikutan banjir belum surut. Tujuh mangsa membabitkan tiga keluarga masing-masing dua di Bukit Katil di sini, dan Kesang Barat, Jasin, turut dipindahkan ke dua pusat pemindahan di sekitar kawasan berkenaan. Menurut Shalihin, dia bersyukur kerana semua buku pelajarannya berjaya diselamatkan daripada dihanyutkan air yang memasuki rumah mereka hingga paras lutut, petang Sabtu lalu.

 

“Biarpun terpaksa meredah banjir untuk memunggah pakaian sekolah dan buku dari rumah malam tadi (kelmarin), ia tidak sesekali melemahkan semangat saya untuk menduduki peperiksaan.
“Ini semua demi masa depan saya dan Alhamdulillah saya berjaya menjawab soalan dengan baik,” kata anak ketiga daripada lima beradik ketika ditemui di sekolahnya di Sekolah Menengah Kebangsaan (SMK) Bukit Katil di sini, semalam.
Turut hadir, Ketua Menteri, Datuk Seri Mohd Ali Rustam meninjau sesi peperiksaan SPM.

 

 

Pelajar jurusan kemahiran pembinaan domestik yang mengambil tujuh subjek itu berharap banjir melanda rumahnya cepat surut.

 

Artikel ini disiarkan pada : 2012/11/06

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s