Peserta khatan dirai naik kereta kuda keliling masjid – Sinar Harian


Peserta khatan dirai naik kereta kuda keliling masjid

WARTAWAN SINAR HARIAN
18 November 2012
Peserta khatan dirai naik kereta kuda keliling masjid
Peserta khatan diarak dengan menaiki kereta kuda mengelilingi masjid An-Nur sebelum mereka dikhatankan.

TUMPAT – Suasana di perkarangan Masjid An-Nur meriah apabila seramai 39 peserta khatan diraikan dengan perarakan menaiki kereta kuda sempena majlis khatan perdana, di sini, semalam.

Program anjuran Kawasan Rukun Tetangga (KRT) Kota Kubang Labu itu turut dimeriahkan dengan menyuap pulut semangat kepada peserta sebelum mereka dikhatankan.

Pengerusi KRT Kota Kubang Labu, Wan Fakhrulrazi Wan Mahmood berkata, setiap tahun acara berkhatan perdana diadakan di sini dan tahun ini mendapat kerjasama dengan Masjid An-Nur.

“Pihak KRT mengenakan bayaran RM30 kepada setiap peserta walau pun kos berkhatan sebenarnya hampir RM80. Perbelanjaan selebihnya ditanggung oleh pihak KRT,” katanya ketika ditemui pada Majlis Khatan Perdana tersebut.

Menurutnya, seramai lima doktor disediakan untuk proses berkhatan itu dan ada antara doktor itu adalah penduduk dalam KRT ini.

“Penyertaan peserta tidak terhad kepada kanak-kanak dalam KRT ini sahaja kerana semasa pendaftaran tersebut ada peserta dari jauh luar dari daerah ini,” katanya.

Majlis berkhatan ini dirasmikan  timbalan Mufti Kelantan, Datuk Nik Abdul Kadir Nik Muhamad merupakan Pengerusi Masjid An-Nur.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s