Ibu tunggal empat anak hidup melarat dapat bantuan JKM – Bernama


Ibu tunggal empat anak hidup melarat dapat bantuan JKM

19 November 2012

KULIM – Seorang ibu tunggal yang mengharungi pelbagai ujian hidup membesarkan empat orang anaknya selepas diceraikan suami empat tahun lalu kini bersyukur kerana kesusahannya itu sudah mendapat perhatian pihak Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM).

Norhaslinda Musa ,36, yang tinggal di Taman Raya Murni, Kampung Padang, Padang Serai, dekat sini diberi bantuan segera RM300 oleh jabatan itu manakala bantuan bulanan pula akan bermula Disember ini.

Pegawai JKM Kulim, Rohana Mohd Yusuf yang menyiasat kes ibu tunggal itu berkata Norhaslinda sepatutnya mendapat bantuan tahun lalu tetapi kerana permohonan pertamanya diuruskan di JKM Butterworth dan beliau telah berpindah menyebabkan tidak dapat dikesan.

Katanya, kes ibu tunggal itu dilaporkan kepada JKM oleh seorang rakannya yang bersimpati dan selepas ditemuduga jabatan itu meluluskan bantuan di bawah Program Bantuan Kanak-Kanak (BKK) untuk keempat-empat orang anak wanita itu.

Rohana berkata selain bantuan segera dan bulanan, jabatan itu akan menolong mendapatkan bantuan di bawah program Azam 1Malaysia berupa sebuah mesin jahit bagi membolehkan Norhaslinda berdikari.

Norhaslinda yang ditemui pemberita berkata beliau tidak diberitahu tentang permohonan pertamanya melalui JKM Butterworth ditolak atas alasan teknikal.

Wanita itu kini mengusahakan pembuatan kerisik kelapa yang dijual di kedai-kedai dan restoran sekitar pekan Padang Serai, mengambil upah menjahit pakaian dan membuat kuih pada musim perayaan.

“Saya boleh dapat RM300 hingga RM400 sebulan namun tidak cukup untuk menampung perbelanjaan tiga anak yang belajar dalam darjah 3, 5 dan 6, manakala yang bongsu berumur empat tahun serta untuk belanja harian kami,” katanya.

Orang ramai boleh menghulurkan sumbangan dengan memasukkan wang ke akaun Norhaslinda di Maybank nombor 157410105679.  – Bernama

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s