Tanam azam hadiah 5A – Metro


Tanam azam hadiah 5A

E-mel Artikel Cetak Artikel Tanda Artikel Besarkan Saiz Teks Kecilkan Saiz Teks Komen Artikel

SHAH ALAM: “Ini hadiah paling bermakna kepada pengorbanan ayah dan ibu,” kata Adam Muqrish Azlisham, 12, anak bekas penjaga gol pasukan bola sepak kebangsaan, Azlisham Ibrahim, 39, dan pelakon serta model, Wan Khadijah Wan Othman, 36, yang memperoleh keputusan cemerlang 5A dalam Ujian Pencapaian Sekolah Rendah (UPSR) semalam.

Murid Sekolah Kebangsaan (SK) Seksyen 9 di sini itu, berkata ibunya kini berada di Paris kerana urusan perniagaan.
“Ibu dan ayah mendorong kejayaan ini kerana mereka kerap menghantar saya ke sekolah dan kelas tambahan selain memastikan saya mengulang kaji pelajaran setiap hari. “Walaupun masing-masing sibuk dengan kerja, pengorbanan masa diberikan mereka adalah kekuatan sehingga saya berjaya hari ini,” kata anak sulung daripada empat beradik ini. Adam Muqrish yang mahu mengikut jejak bapanya sebagai pemain bola sepak profesional berkata, pengorbanan ayah dan ibunya yang mencuri masa memantau pelajarannya walaupun sibuk, mendorongnya menanam azam untuk menghadiahkan kejayaan kepada mereka.

 

“Sebagai jurulatih pasukan bola sepak Selangor bawah 21 tahun, bapa sentiasa sibuk manakala ibu pula menguruskan perniagaan. Namun mereka tetap memastikan kerja sekolah saya siap dan jika ada waktu terluang, menjadi guru di rumah,” katanya. Adam Muqrish memperoleh A bagi Bahasa Melayu (Pemahaman), Bahasa Melayu (Penulisan), Bahasa Inggeris, Matematik dan Sains. Azlisham ketika ditemui berkata amat berbangga dengan kejayaan anak sulungnya dan sentiasa memberikan perhatian penuh kepada pelajaran anak-anaknya.
“Saya tidak bercadang menghantarnya ke sekolah berasrama kerana mahu melihat dia membesar di depan mata. Saya akan pastikan Adam belajar lebih tekun dan terus berjaya,” katanya.

 

 

 

Artikel ini disiarkan pada : 2012/11/20

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s