Menjerit minta pertolongan ibu – Metro


Menjerit minta pertolongan ibu

Oleh Ahmad Isyafiq Mad Desa
am@hmetro.com.my
E-mel Artikel Cetak Artikel Tanda Artikel Besarkan Saiz Teks Kecilkan Saiz Teks Komen Artikel

SHAH ALAM: “Tolong! Tolong!” jerit Abdul Rahman Mohd Ridhwan, 7, antara 50 peserta Majlis Berkhatan Beramai-ramai di Management & Science University (MSU), di sini, semalam yang meminta pertolongan ibunya, Mazhatul Susinaz Mohd Ali, 40, apabila tiba gilirannya untuk dikhatankan.

Anak keempat daripada enam beradik itu pada mulanya enggan dikhatankan kerana takut, namun akur selepas teringat janji bapanya, Mohd Ridhwan Abd Yazid, 40, yang mahu membelikannya ais krim Tutti Frutti.
“Apabila tiba waktu dikhatankan, saya sangat takut, jadi saya jerit minta tolong kepada ibu. Kemudian saya teringat bapa berjanji belikan ais krim Tutti Frutti selepas sembuh nanti. Itu yang buat saya berani,” katanya ketika ditemui. Turut dikhatankan abangnya, Mohd Luqman, 8, yang berazam menjadi lelaki dewasa selepas berkhatan. Abdul Rahman berkata, seperti juga adiknya, dia pada mulanya enggan berkhatan kerana takut, namun bersetuju selepas melihat lelaki dewasa boleh bersembahyang di belakang imam.

 

“Hari ini (kelmarin) saya sudah berkhatan. Apabila sembuh nanti saya akan sembahyang di belakang imam kerana saya sudah menjadi lelaki dewasa, bukan budak-budak lagi,” katanya.
Dua beradik itu juga berjanji menjadi lelaki yang baik dan mendengar kata ibu bapa mereka.
Terdahulu program anjuran Fakulti Sains Kehidupan dan Kesihatan melalui Jabatan Kesihatan Profesional itu dirasmikan Presiden MSU, Profesor Datuk Wira Dr Mohd Shukri Abdul Yajid.

 

 

Ia turut disertai kanak-kanak yang juga penghuni pelbagai rumah kebajikan seperti Rumah Anak Yatim Baitul Fitrah, Projek Perumahan Rakyat (PPR) Jinjang, komuniti setempat di Shah Alam serta anak-anak pekerja universiti itu.
Program berkenaan adalah acara tahunan MSU dan kali kedua diadakan dengan dibantu oleh 58 pensyarah serta pelajar fakulti itu.

 

Artikel ini disiarkan pada : 2012/12/03

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s