Dr Puad: Kurikulum Dini, Tahfiz dinaik taraf – Bernama


Dr Puad: Kurikulum Dini, Tahfiz dinaik taraf

11 Disember 2012
Mohd Puad Zarkashi
Mohd Puad Zarkashi

KUALA LUMPUR – Kementerian Pelajaran sedang dalam proses mengiktiraf kurikulum Dini dan kurikulum Tahfiz yang digunapakai di Sekolah Agama Negeri (SAN) dan Sekolah Agama Rakyat (SAR) sebagai kurikulum kebangsaan.

Timbalan Menteri Pelajaran Dr Mohd Puad Zarkashi berkata, perkara itu bagaimanapun masih lagi di peringkat perundangan kerana ia terletak di bawah bidang kuasa kerajaan negeri dan Raja-Raja Melayu.

“Sekiranya selesai dari segi perundangan, maka kita (kerajaan) dapat mengiktiraf kurikulum Dini dan Tahfiz sebagai kurikulum kebangsaan dan barang kali akan memudahkan lebih banyak SAN dan SAR dinaiktaraf sebagai Sekolah Agama Bantuan Rakyat (SABK),” katanya ketika menjawab soalan Senator Dr Arifin SM Omar berkenaan langkah kerajaan dalam memartabat SAN dan SAR, di Dewan Negara hari ini.

Katanya, sebaik SAN dan SAR berdaftar sebagai SABK, pelbagai insentif dan bantuan yang diperuntuk kerajaan, boleh dinikmati mereka.

“Ini membolehkan pula kementerian untuk memperuntuk guru yang berkelayakan, menyediakan bantuan geran per kapita, buku teks, pentaksiran bersistematik, penaziran berkualiti serta pengurusan yang cekap di SAN dan SAR.

“Selain itu, kementerian juga boleh menyalurkan bantuan kewangan kepada sekolah itu, dapat membantu dalam membiayai pengurusan, elaun tambahan gaji guru, pembaikan kecil serta prasarana pendidikan yang diperlukan SAR  mahupun SAN,” katanya.

Beliau berkata, sehingga kini, hanya 105 SAR dan 90 SAN telah mendaftar sebagai SABK.

Sementara itu, menjawab soalan Senator Datuk Chiw Tiang Chai mengenai mekanisme yang bakal digunapakai kementerian dalam memperkasa sekolah kebangsaan (SK), Mohd Puad berkata sasaran jangka panjang dalam Laporan Awal Pelan Pembangunan Pendidikan 2013-2025 menggariskan untuk menjadikan SK sebagai sebuah institusi yang cemerlang dalam semua aspek.

“Untuk menjadikan SK sebagai sekolah pilihan dan institusi utama perpaduan melalui pendidikan, adalah wajar kualiti pendidikan sekolah itu diberi keutamaan di samping tidak mengenepikan sekolah aliran lain,” katanya. – Bernama

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s