Nafi diskriminasi terhadap murid India – Berita Harian


Nafi diskriminasi terhadap murid India

2012/12/16 – 03:14:37 AMCetakEmel Kawan
Johor Bahru: Persatuan Sivik India Malaysia (PSIM) menolak dakwaan berhubung berlaku diskriminasi terhadap murid India di negara ini, khususnya di Johor.

Pengerusi Biro Pendidikannya, A Reventharan, berkata dakwaan dibuat dua pemimpin badan bukan kerajaan (NGO) menerusi sebuah akhbar harian Tamil itu, bukan saja tidak berasas tetapi berniat jahat serta bermotifkan politik.

“Menerusi kenyataan disiarkan sebuah akhbar Tamil minggu lalu, dua pemimpin NGO itu membuat tohmahan mendakwa kerajaan melakukan diskriminasi terhadap murid India yang cemerlang dalam Ujian Pencapaian Sekolah Rendah (UPSR).

Dua pemimpin NGO itu membuat tohmahan mendakwa kerajaan melakukan diskriminasi terhadap murid India yang cemerlang dalam UPSR,” A Reventharan, Pengerusi Biro Pendidikan PSIM

“Dakwa mereka, ia termasuklah menafikan hak murid itu berada dalam kelas terbaik atau memasuki aliran vokasional. Malah, mereka mendakwa murid India dikenakan syarat 5A untuk memasuki aliran vokasional, berbanding kaum lain.

“Mereka juga mendakwa setiap permohonan murid India yang cemerlang memasuki sekolah menengah dibuat Pejabat Pelajaran Daerah (PPD) dan Jabatan Pelajaran Negeri (JPN) menyebabkan ramai yang tidak berpeluang memasuki aliran itu atau ditempatkan di kelas terbaik,” katanya.

Dedah tohmahan

Beliau hadir ke pejabat NSTP Johor Bahru bersama Ahli Jawatankuasa PSIM, R J M Santhosa Singam, bagi mendedahkan tohmahan tidak berasas itu kerana mahu pihak berkuasa mengambil tindakan sewajarnya.
Reventharan berkata, curiga dengan dakwaan itu, pihaknya turut mengadakan pertemuan dengan PPD Johor Bahru dan JPN Johor bagi mendapatkan kepastian serta maklumat mengenai isu terbabit.

“Pertama sekali, kami curiga kerana kenyataan itu dibuat tanpa bukti, melainkan tuduhan melulu semata-mata,” katanya.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s