CUEPACS mahu kerajaan umum jadual gaji segera – Bernama


CUEPACS mahu kerajaan umum jadual gaji segera

KUALA LUMPUR – Kongres Kesatuan Pekerja-pekerja Di Dalam Perkhidmatan Awam (CUEPACS) mahu kerajaan mengumumkan jadual gaji lengkap untuk pekerja sektor awam secepat mungkin bagi memastikan mereka dapat menikmati pergerakan gaji yang mantap.

Setiausaha Agungnya, Loke Yim Pheng berkata, dengan adanya jadual gaji baharu, ia dapat mengatasi masalah pekerja yang akan menghadapi masalah mencapai tahap gaji maksimum atau gaji mati tahun depan.

“Awal tahun depan, dianggarkan hampir 50,000 penjawat awam akan menikmati gaji maksimum, kalau mereka tidak ada jadual gaji lengkap bermakna mereka tidak dapat pergerakan gaji,” katanya di sini semalam.

Sementara itu, beliau yang juga Setiausaha Agung Kesatuan Perkhidmatan Perguruan Kebangsaan berkata, cadangan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak untuk mengambil guru dari India yang mahir dalam bahasa Inggeris mengajar di sini merupakan cadangan yang baik.

Beliau berkata, kemasukan guru dari negara luar dapat berkongsi kepakaran dan idea bagi melahirkan pelajar kreatif dan inovatif.

“Namun, untuk jangka panjang, kita perlu membina dan membentuk guru berkualiti dan bertaraf antarabangsa, justeru mereka juga boleh berkongsi idea dan kefasihan dengan negara luar,” katanya. – Bernama

Artikel Penuh: http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2012&dt=1230&pub=Kosmo&sec=Negara&pg=ne_08.htm#ixzz2GUpMWVFX
Hakcipta terpelihara

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s