Terlepas pegangan lepas dipukul arus – Metro


Terlepas pegangan lepas dipukul arus

E-mel Artikel Cetak Artikel Tanda Artikel Besarkan Saiz Teks Kecilkan Saiz Teks Komen Artikel

MERSING: “Saya berjaya mencapai tangan Mohamad Hafis namun ombak besar menyebabkan saya hilang keseimbangan lalu terlepas tangannya serta tertelan air laut.

“Nasib baik rakan sempat menyelamatkan saya, namun kesal tidak mampu menyelamatkan Mohamad Hafis,” kata Mohd Azizoy Aziman, 22, menceritakan detik dua rakannya hilang dikhuatiri lemas di Pantai Air Papan di sini, semalam.
Dalam kejadian jam 9 pagi itu, dua daripada 42 ahli Kelab Kompang Kampung Rahmat Batu Pahat iaitu Mohamad Hafis Jamuladin, 17, dan Mohd Azhari Suranto, 17, hilang dihanyut ombak besar.

 

Ketika kejadian, kebanyakan rakan mereka sudah berada di darat, namun dua mangsa terbabit yang berada di pantai dan dalam perjalanan ke darat, dipukul ombak besar.
Mohd Azizoy berkata, ketika kejadian mereka bermain air di pantai apabila diarah naik ke darat oleh ketua rombongan berikutan ombak bertambah ganas.
Bagaimanapun, katanya, selepas hampir semua peserta berada di darat, mereka dapati Mohamad Hafis dan Mohd Azhari masih berada dalam air.

 

 

“Dalam sekelip mata mereka berdua dipukul ombak besar sebelum nampak tangan terkapai-kapai meminta bantuan.
“Saya bersama tiga rakan berlari ke laut untuk membantu mereka dan saya sempat mencapai tangan Mohamad Hafis.

 

“Belum sempat menariknya ke darat tiba-tiba saya dipukul ombak kuat menyebabkan hilang keseimbangan dan hampir lemas,” katanya yang diusung ke pantai sebelum muntah beberapa kali berikutan terminum air laut. Sementara itu, ketua kelab berkenaan, Mohd Azhar Jelani, 37, berkata mereka ke pantai dengan menyewa bas dari Kampung Rahmat, Batu Pahat, sebelum tiba pada kira-kira jam 4 pagi semalam.
Katanya, sebaik tiba dia mengingatkan semua rakan supaya mandi di kawasan pantai dan segera ke darat apabila diberitahu bagi mengelak kejadian tidak diingini.
Bagaimanapun, katanya sebahagian peserta tidak sabar untuk mandi dan mereka pergi jauh dari pantai.
Sementara itu, Ketua Polis Daerah Mersing, Deputi Superintendan Mohd Nor Rasid berkata, sebaik menerima laporan kehilangan dua remaja itu, pihaknya menubuhkan pasukan mencari dan menyelamat membabitkan Pasukan Polis Marin, Bomba dan Penyelamat, Jabatan Pertahanan Awam (JPAM), Agensi Penguatkuasa Maritim Malaysia (APMM) dan penduduk kampung.

Artikel ini disiarkan pada : 2012/12/31

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s