Askar didakwa cabul kanak-kanak – Sinar Harian


Askar didakwa cabul kanak-kanak

WARTAWAN SINAR HARIAN
1 Januari 2013

AYER KEROH – Seorang anggota tentera berhadapan hukuman penjara sehingga 10 tahun beserta sebatan dan denda atas dakwaan mencabul seorang kanak-kanak berusia 12 tahun September lalu.

Norazhar Nazar, 30, yang berdepan dua pertuduhan, bagaimanapun mengaku tidak bersalah terhadap kedua-dua pertuduhan dan meminta untuk dibicarakan.

Tertuduh dari Jalan Bakti, Kem Terendak yang berpakaian kemas semasa prosiding membuat pengakuan demikian di hadapan Majistret Syajaratudur Abdul Rahman, semalam.

Mengikut pertuduhan pertama, tertuduh didakwa menggunakan kekerasan jenayah terhadap seorang kanak-kanak berkenaan dengan mencium pipi kiri dan lehernya dengan niat hendak mencabul kehormatan mangsa, kira-kira jam 12.30 tengah malam, 1 September lalu.

Bagi pertuduhan kedua pula, tertuduh didakwa meraba buah dada mangsa serta menyuruh mangsa memegang kemaluan tertuduh dengan niat hendak mencabul kehormatan mangsa, kira-kira 5 pagi pada 5 September lalu.

Kedua-dua kes disiasat di bawah Seksyen 354 Kanun Keseksaan yang membawa hukuman penjara sehingga sehingga 10 tahun, sebatan dan denda.

Pendakwaan dijalankan Pegawai Pendakwa, Inspektor Zaini A Aziz, manakala tertuduh tidak diwakili peguam bela.

Pihak pendakwaan kemudian menawarkan jaminan sebanyak RM5,000 untuk kedua-dua pertuduhan.

Syajaratudur kemudian menetapkan jaminan sebanyak RM5,000 selain menetapkan 4 Februari depan sebagai tarikh sebutan semula kes dan lantikan peguam.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s