Jangan sebar maklumat suspek bawah umur – Utusan


Jangan sebar maklumat suspek bawah umur

MELAKA 2 Jan. – Polis mengingatkan orang ramai supaya tidak menyebarkan sebarang maklumat peribadi serta gambar suspek berumur 13 tahun yang ditahan berhubung kes cabul seorang wanita di sebuah stesen minyak di Jalan Munshi Abdullah di sini semalam.

Ketua Jabatan Siasatan Jenayah negeri, Asisten Komisioner Raja Shahrom Raja Abdullah berkata, para pengguna internet tidak boleh sewenang-wenangnya menyiarkan sebarang bentuk gambar serta butir peribadi suspek kerana melanggar peruntukan Akta Kanak-Kanak 2001.

“Polis harus melindungi sebarang butir peribadi serta gambar suspek dan tidak boleh disiarkan dalam mana-mana media kerana boleh menjejaskan siasatan yang dijalankan,” katanya dalam sidang akhbar di Ibu Pejabat Polis Kontinjen (IPK) negeri di sini hari ini.

Menurut beliau, kertas siasatan kes tersebut masih dalam tindakan polis dan disiasat di bawah Seksyen 354 Kanun Keseksaan kerana mencabul kehormatan.

Langgan akhbar digital Utusan Malaysia anda hari ini… Mudah dan murah

Artikel Penuh: http://www.utusan.com.my/utusan/Dalam_Negeri/20130103/dn_16/Jangan-sebar-maklumat-suspek-bawah-umur#ixzz2GsQgGF9g
© Utusan Melayu (M) Bhd

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s