4 lagi sekolah naik taraf K9 – Berita Harian


4 lagi sekolah naik taraf K9

2013/01/09 – 05:26:27 AM Oleh Matzidi DrisCetakEmel Kawan
Lingga: Empat lagi sekolah rendah pedalaman di Sarawak akan dinaik taraf menjadi Sekolah Model Khas Komprehensif K-9 (K9) bagi memastikan semua murid Tahun Enam memasuki Tingkatan Satu.

Timbalan Menteri Pelajaran, Dr Mohd Puad Zarkashi, berkata tiga sekolah terletak di Baram iaitu Long Lamo, Long Kevok dan Long Jakitan, manakala satu lagi di Belaga iaitu Sekolah Kebangsaan (SK) Lusong Laku.

Beliau berkata, jika projek itu dilaksanakan nanti, Sarawak mempunyai lima sekolah jenis itu kerana pada tahun ini SK Long Bedian, Baram, memulakan K9 pada sesi persekolahan bermula 3 Januari lalu.

Katanya, model itu membolehkan sekolah menyediakan pendidikan daripada Tahun Satu hingga Tingkatan Tiga yang mengambil masa sembilan tahun di sekolah sama.

SK Long Bedian mengambil 94 pelajar Tingkatan Satu yang dibahagikan kepada tiga kelas.

Semua pelajar Tingkatan Satu adalah lepasan Tahun Enam SK Long Bedian, SK Long Pelutan, SK Long Luteng, SK Long Kevok dan SK Long Wat yang majoritinya suku kaum Penan, katanya selepas melawat SK Pulau Seduku, di sini, semalam.

Mohd Puad berkata, sekolah K9 adalah inisiatif Kementerian Pelajaran untuk merealisasikan pendemokrasian pendidikan dengan menyediakan peluang dan akses pendidikan lebih terancang kepada pelajar Orang Asli dan Penan.
Selain Sarawak, sebuah sekolah rendah di kawasan Orang Asli di Pekan Pahang iaitu SK Bandar Dua, Paloh Inai, juga dijadikan K-9 mulai tahun ini, katanya.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s