2 remaja lepak ditahan reman – Sinar Harian


2 remaja lepak ditahan reman

WARTAWAN SINAR HARIAN
10 Januari 2013
2 remaja lepak ditahan reman
Antara rangka motosikal curi yang berjaya diperolehi hasil tangkapan dua remaja, semalam.

KUALA LANGAT – Polis masih mencari tujuh lagi rakan subahat suspek curi motosikal yang berjaya ditahan dalam keadaan mencurigakan di pekarangan flat D’Menara Bukit Changgang, di sini, awal pagi semalam.

Ketua Polis Daerah Kuala Langat, Superintendan Nordin Manan berkata, remaja lelaki berusia 16 dan 19 tahun berkenaan yang dipercayai terlibat dalam aktiviti curi motosikal sekitar Kuala Langat dan Putrajaya sejak beberapa bulan lalu ditahan serta-merta ketika melepak hasil intipan sejak dua hari lalu.

“Sepasukan anggota polis dari Unit Cawangan Pencegahan Jenayah (CPJ) diketuai Ketua Polis Balai Banting, Inspektor Husairin Che Hussin berjaya mencekup dua suspek berkenaan kira-kira jam 2.30 pagi semalam.

“Ketika serbuan dibuat, polis menemui spanar T yang diubah suai dalam poket seluar suspek dipercayai digunakan untuk mencuri motosikal,” katanya kepada Sinar Harian selepas Rondaan Cegah Jenayah, semalam.

Menurutnya, hasil siasatan awal, dua suspek terbabit mengakui aktif menjalankan aktiviti curi motosikal di kawasan Banting.

“Gara-gara tidak mahu bersubahat, suspek bertindak memaklumkan polis mengenai lokasi simpanan motosikal yang dicuri kumpulan mereka di sebuah rumah lot di Bukit Changgang.

“Pemeriksaan di sekitar kawasan luar rumah, polis menjumpai tujuh rangka dan lima enjin motosikal,” katanya.

Bagaimanapun, semuanya menggunakan nombor pendaftaran palsu.

Manakala nombor casis dan nombor enjinnya tiada dalam dalam sistem Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ).

Beliau berkata, siasatan turut mendapati tiga motosikal masih dilaporkan hilang berkait laporan di Kuala Terengganu, Banting dan Dengkil.

“Polis masih mengesan saki baki kumpulan terbabit dan meneruskan siasatanberhubung kes ini  memastikan sama ada suspek mempunyai sindiket curi motosikal di kawasan lain.

“Dua remaja terbabit dibawa ke Ibu Pejabat Polis Daerah Kuala Langat dan ditahan reman sehingga esok (hari ini),” katanya.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s