Himpun: Bertegas ke atas peserta bawa kanak-kanak – Utusan


Himpun: Bertegas ke atas peserta bawa kanak-kanak

KUALA LUMPUR 13 Jan. – Kerajaan digesa mengambil tindakan tegas ke atas peserta yang melanggar syarat pihak polis dengan membawa kanak-kanak berumur 15 tahun ke bawah menyertai Himpunan Shamsidar di Stadium Merdeka semalam.

Yang Dipertua Majlis Kebajikan Kanak-Kanak Malaysia (MKKM), Tan Sri Zaleha Ismail berkata, langkah itu akan memberi mesej kepada para ibu bapa sekali gus menjadi pencegahan yang berkesan untuk mengelakkan perkara itu berulang.

“Ini bukan perkara yang mudah dan boleh dipermainkan, adakah ibu bapa tidak sedar bahaya apabila terjadi pertelagahan semasa perhimpunan itu. Kita harus bertanggungjawab melindungi kanak-kanak daripada perkara yang boleh membahayakan nyawa mereka,” katanya.

Ketua UMNO Bahagian Kuala Terengganu, Datuk Wan Ahmad Farid Wan Salleh pula berkata, sudah tiba masa bagi kerajaan mengetatkan lagi undang-undang di bawah Akta Perhimpunan Aman 2012 dengan memperuntukkan hukuman lebih keras ke atas peserta demonstrasi yang membawa kanak-kanak.

Katanya, tindakan tegas itu perlu diambil terhadap peserta himpunan pembangkang di ibu negara semalam yang jelas menyalahgunakan kebebasan diberikan kerajaan apabila membawa anak-anak menyertainya.

Sementara itu, Timbalan Menteri Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat, Datuk Noriah Kasnon berkata, Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM) perlu menunggu hasil laporan polis bagi membolehkan tindakan diambil terhadap para peserta himpunan itu yang ingkar dengan membawa kanak-kanak berumur 15 tahun ke bawah.

Menurut beliau, meskipun tiada perkara buruk berlaku semalam tetapi keingkaran ibu bapa mengheret anak-anak mereka ke perhimpunan itu adalah satu perkara serius. – UTUSAN

Artikel Penuh: http://www.utusan.com.my/utusan/Dalam_Negeri/20130113/dn_18/Himpun-Bertegas-ke-atas-peserta-bawa-kanak-kanak#ixzz2HqlDl23c
© Utusan Melayu (M) Bhd

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s