4,300 murid dari tiga sekolah terima bantuan RM100 – Utusan


4,300 murid dari tiga sekolah terima bantuan RM100

SEBAHAGIAN daripada murid SK Taman Sungai Besi Indah, SK Taman Universiti Indah dan SJKC Kum Man, Serdang melaungkan slogan Satu Malaysia sambil memegang duit RM100 pada Majlis Penyampaian Bantuan Persekolahan RM100 di SK Taman Sungai Besi Indah, Kuala Lumpur, semalam. – UTUSAN/ABDUL NAZIR MOHAMED

KUALA LUMPUR 16 Jan. – Sebanyak 4,300 murid daripada tiga sekolah rendah di sini, berkongsi kegembiraan bersama ibu bapa masing-masing berikutan menerima sumbangan RM100 setiap seorang menerusi program Bantuan Awal Persekolahan Sesi 2013 hari ini.

Bantuan itu merupakan kali kedua dijalankan di bawah Bajet 2013 yang diumumkan oleh Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak bertujuan membantu perbelanjaan persekolahan pada awal tahun.

Bermula semalam, bantuan itu diagihkan dengan peruntukan kerajaan sebanyak RM540 juta untuk disalurkan kepada semua pelajar sekolah di seluruh negara.

Pegawai Penyelaras Pusat Khidmat 1Malaysia Seri Kembangan, Datuk Liew Yuen Keong berkata, bantuan itu diberikan kepada semua pelajar sekolah rendah dan menengah tanpa mengira latar belakang kaum.

“Kerajaan Pusat tidak putus-putus berusaha meningkatkan taraf hidup rakyat tanpa mengira kaum dan latar belakang keluarga.

“Bantuan ini diharap dapat mencapai objektif kerajaan meringankan beban ibu bapa yang perlu menampung perbelanjaan anak-anak untuk sesi persekolahan tahun ini,” katanya.

Beliau berucap pada Majlis Penyampaian Bantuan Awal Persekolahan RM100 Tahun 2013 di Sekolah Kebangsaan (SK) Taman Sungai Besi Indah di sini.

Selain sekolah itu, turut menerima bantuan dalam majlis tersebut ialah pelajar SK Taman Universiti dan Sekolah Jenis Kebangsaan Cina (SJKC) Kung Min.

Sementara itu, suri rumah, Norazila Mohamad, 42, berkata, bantuan persekolahan tersebut dapat membantu meringankan beban kewangan keluarganya terutama dalam menyediakan kelengkapan persekolahan.

“Ini merupakan rezeki kepada ibu bapa dan anak-anak terutama dalam kalangan keluarga berpendapatan rendah,” katanya.

Suri rumah yang hanya mahu dikenali sebagai Nor Hafizah, 38, pula berkata, dia akan menggunakan bantuan itu untuk keperluan persekolahan anak-anaknya.

“Walaupun jumlahnya tidak banyak, namun sumbangan ini amat besar kepada para pelajar dan ibu bapa,” katanya.

Artikel Penuh: http://www.utusan.com.my/utusan/Dalam_Negeri/20130117/dn_07/4300-murid-dari-tiga-sekolah-terima-bantuan-RM100#ixzz2IBdTH0F1
© Utusan Melayu (M) Bhd

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s