Bentuk remaja perempuan jadi sukarelawan sejati – Metro


Bentuk remaja perempuan jadi sukarelawan sejati

 0  0 Google +0  0  0

Kuala Lumpur: Remaja perempuan tempatan, khususnya yang masih menuntut di sekolah rendah dan menengah perlu diterapkan semangat sukarelawan tinggi supaya ia menjadi amalan murni mereka, sekali gus menghindari sikap individualistik.

Isteri Perdana Menteri Datin Seri Rosmah Mansor percaya dengan asuhan betul, remaja perempuan negara akan menjadi pelapis muda yang menonjol, terutama dalam kerja kebajikan dan membantu masyarakat dalam kesusahan.
Katanya, organisasi seperti Persatuan Pandu Puteri Malaysia (PPPM) harus menjadi pemangkin kepada penganjuran program dan aktiviti yang dapat membawa remaja perempuan menjadisukarelawan sejati.

 

“Kita perlu sediakan program dan aktiviti yang mampu menarik perhatian anak gadis. Mereka mahukan suatu mencabar, program mendekatkan diri dengan komuniti kerana darah muda, semangat membara menjadi sukarelawan.
“Jadi kita harus salurkan tenaga muda dan segar ini dalam program yang betul, beri peluang mereka menunjukkan kebolehan. “Dengan keprihatinan, budaya saling bekerjasama dan membantu ini (menerusi aktiviti kemasyarakatan), maka ia memperkasakan Gagasan 1Malaysia untuk melahirkan masyarakat penyayang dan prihatin,” katanya ketika berucap di sini, semalam.
Beliau yang juga Yang Dipertua PPPM ditemui pada Majlis PPPM Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur (WPKL): Turun Padang turut dihadiri Timbalannya, Raja Puan Muda Perak Raja Nor Mahani Raja Shahar dan Yang Dipertua PPPMWPKL Datuk Yeoh Soo Keng.

 

Hadir sama, Ketua Pengarah Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL) Datuk Salleh Yusop dan Ketua Pesuruhjaya PPPM Datin Seri Zalilah Mohd Taib. Rosmah turut menyampaikan RM6,000 kepada 20 ahli PPPM kurang berkemampuan dan pertubuhan bukan kerajaan (NGO).
Pusat Majudiri Orang Pekak kendalian YMCA, Persatuan Kanak-Kanak Cacat Akal Wisma Harapan dan Persatuan Bagi Orang Buta Malaysia masing-masing menerima RM3,000, manakala Sekolah Kebangsaan Brickfields 1 memperoleh RM1,000.

 

Artikel ini disiarkan pada : 2013/01/19

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s