Kerajaan akan selesai kes kerosakan bangunan sekolah – Bernama


Kerajaan akan selesai kes kerosakan bangunan sekolah

2013/01/21 – 18:27:59 PMCetakEmel Kawan
KUALA PILAH: Kementerian Pelajaran akan berusaha menyelesaikan pelbagai kes kerosakan membabitkan lebih 1,000 sekolah di seluruh negara dalam tahun pertama Pelan Pembangunan Pendidikan Malaysia, kata Timbalan Menterinya, Dr Mohd Puad Zarkashi.

“Untuk tahun pertama, kita nak selesaikan kes 1,608 sekolah di seluruh negara yang melibatkan pelbagai isu terutama kes kerosakan teruk,” katanya kepada pemberita ketika melakukan lawatan kerja di Kolej Matrikulasi Negeri Sembilan dan Sekolah Menengah Kebangsaan (SMK) Datuk Abdul Samad, Tanjung Ipoh, dekat sini, hari ini.

Berhubung masalah keretakan bangunan asrama Kolej Matrikulasi Negeri Sembilan, beliau berkata, kementerian meluluskan peruntukan RM1 juta bagi kerja-kerja pembaikan kecil terutama bangunan asrama kolej itu yang mengalami masalah keretakan dan bekalan air.

Katanya, pihaknya sedang menunggu laporan Jabatan Kerja Raya berhubung masalah keretakan di beberapa bahagian di blok bangunan asrama di kolej itu kerana ia tidak dapat dipastikan sama ada melibatkan struktur atau mendapan tanah.

“Kita menunggu pandangan dan penilaian daripada JKR dan kalau ia melibatkan struktur kita terpaksa mengambil tindakan yang lebih menyeluruh untuk memastikan keselamatan pelajar. Jadi, yang itu kita minta pihak JKR untuk memberikan ulasan dan pandangan,” katanya.

Sementara itu, ketika melawat lokasi tanah runtuh di kawasan SMK Datuk Abdul Samad, beliau berkata, kos untuk membaiki runtuhan tanah di lereng bukit di kawasan sekolah itu dianggarkan RM700,000.

Katanya, JKR akan menjalankan kajian dalam tempoh dua bulan sebelum menjalankan kerja-kerja membaiki runtuhan itu dan ia dijangka siap hujung tahun ini.
Beliau berkata, satu kajian atau pemantauan menyeluruh perlu dijalankan bagi menangani kejadian tanah runtuh di kawasan sekolah. – BERNAMA

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s