Siasat sekolah potong bantuan khas – Berita Harian


Siasat sekolah potong bantuan khas

2013/01/23 – 05:14:08 AMCetakEmel Kawan
Kuala Lumpur: Jabatan Pelajaran Negeri (JPN) diarah menjalankan segera siasatan jika menerima aduan berhubung mana-mana sekolah yang dikesan membuat potongan wang Bantuan Khas Awal Persekolahan RM100.

Timbalan Menteri Pelajaran, Dr Mohd Puad Zarkashi, berkata tindakan memotong bantuan itu jelas melanggar pekeliling asal dikeluarkan kepada semua sekolah supaya tidak membuat sebarang pemotongan bantuan yang diagihkan dalam apa cara sekalipun.

“Surat pekeliling adalah jelas, tidak boleh buat pemotongan. Sekolah kena bertanggungjawab walaupun yang buat itu PIBG (Persatuan Ibu Bapa dan Guru), kerana Guru Besar adalah penasihat PIBG,” katanya kepada BH, semalam.

Terima aduan

Sebelum ini, kementerian pernah menerima aduan daripada ibu bapa di sebuah Sekolah Jenis Kebangsaan Tamil (SJKT) di Selangor mengadu mereka dipaksa menjelaskan yuran komputer RM100 ketika datang ke sekolah untuk mengambil bantuan berkenaan.

Semalam, BH turut menerima aduan sama daripada seorang ibu menyatakan bantuan RM100 diterima anaknya yang bersekolah di Sekolah Kebangsaan Leftenan Adnan, Sungai Ramal, Kajang, dipotong RM60 atas alasan gagal melunaskan yuran PIBG.

Dalam majlis berasingan, Puad berkata tiada cadangan menjadikan integriti dan pencegahan rasuah sebagai subjek teras, sebaliknya ia kekal sebagai modul dalam tiga mata pelajaran iaitu Pendidikan Islam, Pendidikan Moral dan Pendidikan Sivik dan Kewarganegaraan.
Katanya, untuk menjadikan sesuatu mata pelajaran sebagai subjek teras memerlukan perbelanjaan dan tambahan masa.

1 Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s