Bahasa Siam diperkenal semula di sekolah – Utusan


Bahasa Siam diperkenal semula di sekolah

PADANG TERAP 16 Feb. – Subjek bahasa Siam akan diperkenalkan semula di sekolah kebangsaan tidak lama lagi dalam usaha memartabatkan bahasa itu dalam kalangan pelajar berketurunan Siam dan memberi peluang kepada pelajar lain mempelajarinya sebagai subjek tambahan.

Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin berkata, pelaksanaan subjek itu melibatkan sekolah-sekolah yang mempunyai 15 atau lebih pelajar berketurunan Siam terutama di negeri seperti Kedah, Perlis dan Kelantan.

“Satu bentuk kokurikulum akan dirangka bagi mengenal pasti silibus pembelajaran bahasa Siam yang bersesuaian selain melatih tenaga guru yang pakar dalam bahasa itu,” katanya dalam majlis perjumpaan bersama kira-kira 15,000 masyarakat Siam di Wat Siam Naka, dekat sini hari ini.

Cadangan berhubung subjek tersebut diutarakan Ahli Dewan Negara, Senator Datuk Boon Som Inong yang mewakili masyarakat Siam negara ini ketika berucap dalam majlis itu.

Artikel Penuh: http://www.utusan.com.my/utusan/Dalam_Negeri/20130217/dn_08/Bahasa-Siam-diperkenal-semula-di-sekolah#ixzz2LFEO8xVj
© Utusan Melayu (M) Bhd

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s