Guru muda perlu bersungguh jayakan pelan pendidikan – Utusan


Guru muda perlu bersungguh jayakan pelan pendidikan

ALOR SETAR 16 Feb. – Tan Sri Muhyiddin Yassin berkata, lebih 200,000 guru muda di seluruh negara perlu meningkatkan kesungguhan dan komitmen sebagai ejen pelaksana Pelan Pembangunan Pendidikan Malaysia 2013-2025.

Tegas beliau, mereka yang berusia 23 hingga 40 tahun itu juga perlu menjadi ikon kepada para pelajar bagi menghasilkan insan kamil yang bukan sahaja cemerlang dalam akademik tetapi memiliki sahsiah dan budi pekerti mulia.

“Semangat profesionalisme patriotisme, kejujuran, keikhlasan dan iltizam yang tinggi dalam kalangan guru muda perlu ditingkatkan sampai ke tahap persaraan wajib,” katanya ketika merasmikan Himpunan Guru Muda 1Malaysia (GM1M) peringkat zon utara di Sekolah Menengah Kebangsaan (SMK) Hutan Kampung di sini hari ini.

Muhyiddin berkata, peningkatan itu boleh dicapai berlandaskan ketekunan, keikhlasan dan bersedia mengubah cara bekerja supaya menjadi lebih efektif serta tersusun, selain menimba pengalaman daripada guru yang lebih senior.

“Isu yang biasa kita dengar seperti keluh-kesah dan rungutan dalam kalangan guru muda sewaktu menghadapi profesion ini harus dielakkan dan menjadi harapan agar warga pendidik dilihat sentiasa sempurna di depan anak didik walaupun mereka adalah manusia biasa yang mempunyai kekuatan dan kelemahan,” katanya.

Menurut beliau, ini penting untuk membimbing anak bangsa menjadi manusia yang berakhlak dan beretika tinggi.

Artikel Penuh: http://www.utusan.com.my/utusan/Dalam_Negeri/20130217/dn_07/Guru-muda-perlu-bersungguh-jayakan-pelan-pendidikan#ixzz2LFE4cFOc
© Utusan Melayu (M) Bhd

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s