Guru jangan jadi pak turut – Sinar Harian


Guru jangan jadi pak turut

WARTAWAN SINAR HARIAN
20 Februari 2013
Guru jangan jadi pak turut
Mohamad (kanan) bertanyakan sesuatu kepada salah seorang guru muda yang hadir selepas Sesi Profesionalisme Guru Muda di Auditorium Tunku Puan Chik, semalam.

SEREMBAN – Guru tidak seharusnya menjadi pak turut meskipun bergiat aktif dalam bidang politik.

Menteri Besar, Datuk Seri Mohamad Hasan berkata, sebagai seorang pendidik guru sepatutnya menjadi peneraju masyarakat kerana mereka yang membentuk masyarakat.

“Sekiranya guru bersikap demikian (pak turut) ia akan merosakkan masa depan masyarakat dan bila ini berlaku malang sekali kerana masyarakat akan berpecah dan tidak lagi bersatu padu,” katanya.

Mohamad berkata, terpulang kepada mereka (guru) untuk berpolitik kerana negara ini bebas untuk sesiapa sahaja bergiat aktif dalam politik.

“Tetapi, gunakan akal fikiran dan kita jangan terlampau jumud dan menutup minda sehinggakan kita tidak dapat memandang serta menilai yang mana betul dan salah,”
katanya pada sidang media selepas Sesi Profesionalisme Guru Muda di Auditorium Tunku Puan Chik, Kompleks Penyiaran Tuanku Muhammad, Sungai Gadut di sini, semalam.

Menurut beliau, sebagai seorang guru, mereka perlu menghayati profesion itu kerana ia tugas yang amat mulia.

“Termasuk juga di kalangan guru-guru muda yang perlu memikul tanggungjawab tersebut dan perlu menyambung warisan profesion yang mulia ini.

“Mereka mesti menjiwai profesion yang diceburi ini kerana ianya bukan sahaja satu profesion bagi mendidik anak bangsa sahaja tetapi juga mampu menjadikan negara ini sama ada membangun atau sebaliknya.

“Saya berharap guru-guru muda mempunyai semangat yang tinggi untuk ke arah itu,” katanya.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s