Rezeki sekolah Sabah – Metro


Rezeki sekolah Sabah

 0  0 Google +0  0  0

Murid sekolah di seluruh Sabah bakal menikmati kemudahan lebih baik apabila Pelan Transformasi Pembangunan Pendidikan Luar Bandar dilancarkan bagi meningkatkan taraf pendidikan dan infrastruktur sekolah di kawasan pedalaman.

Timbalan Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin berkata, pelan itu bakal memberi banyak manfaat kepada penduduk luar bandar yang akan dilancarkan tidak lama lagi.
“Sebagai Menteri Pelajaran, saya bersetuju sekolah di seluruh negeri ini dipertingkatkan. Mana yang kurang ditambah dan yang uzur diganti.

 

“Sebab itu, saya nak maklumkan kita akan lancarkan Pelan Transformasi Pembangunan Pendidikan Luar Bandar khas untuk Sabah dan hanya menunggu masa sesuai untuk kembali ke negeri ini bagi melancarkannya,” katanya pada Majlis Pemimpin Bersama Rakyat di Dewan Seri Antanom, di sini, semalam.
Hadir sama, Ketua Menteri Sabah Datuk Seri Musa Aman, Timbalan Ketua Menteri Tan Sri Joseph Pairin Kitingan dan Datuk Yahya Hussin, Speaker Dewan Undangan Negeri (DUN) Datuk Seri Salleh Said Keruak, Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Melalap Datuk Radin Malik dan ADUN Kemabong Datuk Rubin Balang.
Muhyiddin berkata, tujuan pelan itu dilaksanakan adalah untuk memastikan mutu pendidikan di negeri ini setanding dengan negeri lain.

 

“Tujuan kita supaya mutu pendidikan di Sabah sama dengan apa yang dicapai di negeri lain,” katanya.
Sehubungan itu katanya, beberapa peruntukan untuk tujuan sama turut disalurkan di daerah ini bagi tujuan sama.

 

“Saya luluskan permohonan dari Datuk Radin Malik (ADUN Melalap) sebanyak RM2.5 juta untuk dua sekolah iaitu RM2 juta bagi pembinaan bangunan baru Sekolah Menengah (SM) Chung Hwa Tenom dan RM500,000 lagi untuk pembinaan dewan serba guna SM Tshung Tsin Tenom.
“Permohonan untuk menambah baik jalan kampung di luar bandar dalam DUN Kemabong kita luluskan peruntukan RM3.5 juta.
“Ketiga, kita akan bina sekolah menengah vokasional di Tenom dan RM5 juta lagi menambah baik masalah fizikal sekolah daerah ini,” katanya.
Dalam pada itu, Muhyiddin turut memuji kepimpinan kerajaan negeri yang berjaya mengurangkan kadar kemiskinan.
“Kerajaan melakukan pelbagai usaha dan bantuan untuk memajukan sektor luar bandar, menyediakan kemudahan asas dan sosial serta membantu rakyat memperoleh pendapatan terbaik dalam mengatasi kemiskinan.
“Saya ucapkan syabas kepada Ketua Menteri Sabah yang berjaya mengurangkan taraf kemiskinan ke tahap rendah iaitu lapan peratus dan apa yang disebut pembangkang Sabah tidak menerima pembangunan adalah bohong,” katanya.

 

Artikel ini disiarkan pada : 2013/02/23

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s