Terpaksa tidur berhimpit – Metro


Terpaksa tidur berhimpit

 0  0 Google +0  0  0

Berhimpit dalam satu bilik kecil dan tidur beralaskan tilam nipis menjadi kebiasaan bagi penghuni Rumah Amal Nur Murni (RANM) di Batu Kawa dan Taman Juta Ria, di sini.

Ketiadaan peruntukan mencukupi untuk memberi keselesaan kepada penghuninya menyebabkan mereka terpaksa hidup dalam kesederhanaan kerana keutamaan diberikan kepada perbelanjaan pendidikan.
RANM menempatkan 23 penghuni perempuan dan 16 lelaki berusia lingkungan tiga hingga 17 tahun yang terdiri daripada anak miskin tegar, asnaf zakat, anak yatim, ibu tunggal serta golongan yang memerlukan.

 

Pengurusnya Kamariah Ambo berkata, RANM mula beroperasi pada awal 2009 dan didaftarkan atas nama Pusat Jagaan Nur Murni pada 2010.
Katanya, ketika ini mereka dalam proses akhir mendaftarkan rumah kebajikan itu dengan Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM) bagi mendapat bantuan daripada kerajaan.
“Kami memerlukan perbelanjaan RM19,000 sebulan untuk membiayai perbelanjaan penginapan, bil utiliti, sekolah, kesihatan, pengangkutan dan lain-lain.

 

“Setiap bulan kami terpaksa berjimat bagi memastikan wang sumbangan orang perseorangan yang diterima mencukupi untuk perbelanjaan terutama berkaitan pendidikan penghuni,” katanya ketika ditemui Harian Metro.
Katanya, dia bersyukur kerana ada individu yang bermurah hati membayar sewa rumah, tetapi hal lain yang membebankan ialah kos pengangkutan pelajar daripada asrama lelaki ke sekolah di Stapok.

 

“Keperluan diberikan kepada pendidikan, manakala keperluan lain seperti kemudahan asas sememangnya mengharapkan bantuan daripada orang ramai yang bersimpati.
“Asrama perempuan kami di Taman Green Field, Batu Kawa agak padat kerana menempatkan 23 penghuni dalam satu rumah, katil yang disediakan tidak mencukupi. Ada antaranya terpaksa tidur di lantai beralaskan tilam nipis, manakala yang bernasib baik dapat tidur atas katil yang usang,” katanya.
Katanya, mereka mengalu-alukan dermawan beramal dengan memberikan bantuan kepada anak yatim menerusi akaun Bank Muamalat 1101 0001 760 712.

Artikel ini disiarkan pada : 2013/02/23

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s