Maut selepas pulang sekolah – Sinar Harian


Maut selepas pulang sekolah

WARTAWAN SINAR HARIAN
8 Mac 2013

KUALA PILAH – Seorang pelajar tingkatan empat Sekolah Menengah Kebangsaan Tunku Muhammad (TMS) maut dalam satu kemalangan apabila motosikal ditunggang mangsa merempuh sebuah kereta dari arah bertentangan di Kilometer 1.5, Jalan Kuala Pilah-Tampin, dekat sini.

Kejadian yang berlaku pada 4.25 petang kelmarin menyebabkan M Kogulan, 16, maut di tempat kejadian selepas cedera teruk di kepala dan anggota lain.

Ketua Polis Daerah Kuala Pilah, Superintendan Azmi Abdul Rahim berkata, siasatan awal mendapati, mangsa yang baru pulang dari sekolah dalam perjalanan ke Tampin.

Menurutnya, difahamkan mangsa cuba memotong sebuah lori di hadapannya sebelum merempuh sebuah kereta dari arah bertentangan menyebabkan mangsa tercampak.

“Mangsa meninggal dunia di tempat kejadian manakala pemandu kenderaan yang dikenali sebagai Tee Guan Joo tidak mengalami sebarang kecederaan.

“Guan Joo dikatakan tidak sempat mengelak motosikal yang ditunggang Kogulan menyebabkan keretanya rosak teruk akibat rempuhan kuat,” katanya.

Azmi berkata, bedah siasat dilakukan lewat petang kelmarin di Hospital Tuanku Ampuan Najihah.

“Punca kematian masih lagi belum dikenal pasti dan siasatan masih diteruskan manakala kes disiasat di bawah Seksyen 41(1) Akta Pengangkutan Jalan 1987 yang membawa hukuman maksimum penjara 10 tahun atau denda RM20,000 dan lesen memandunya boleh digantung jika sabit kesalahan,” katanya.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s