Kelas sementara bagi Zon Merah – Metro


Kelas sementara bagi Zon Merah

 0  0 Google +0  0  0

Lahad Datu: Kementerian Pelajaran mungkin mewujudkan kelas pembelajaran sementara untuk murid tiga sekolah dalam Zon Merah di FELDA Sahabat yang masih ditutup jika operasi membanteras pengganas di kawasan itu berlarutan.

Timbalan Pegawai Pelajaran Daerah Lahad Datu, Jummiah Tee berkata, ia bagi memastikan 997 murid di ketiga-tiga sekolah berkenaan iaitu Sekolah Kebangsaan (SK) Tanjung Labian, SK Lok Buani dan SK Fajar Harapan tidak keciciran dalam pelajaran akibat Op Daulat dilancarkan pihak keselamatan.
“Pihak kami akan membincangkan perkara ini dengan Jabatan Pelajaran negeri dalam masa terdekat bagi menentukan sama ada ia perlu dilaksanakan atau sebaliknya.

 

“Buat masa ini tiga sekolah terbabit masih ditutup kerana belum ada kebenaran daripada pasukan keselamatan. Jika polis kata ia (Op Daulat) berpanjangan, barulah kita mengambil tindakan untuk membuka kelas sementara,” katanya di sini, semalam.
Jummiah berkata, keputusan itu bergantung kepada laporan keselamatan daripada pihak polis yang memantau keadaan di ketiga-tiga sekolah berkenaan.
Sehingga semalam, hanya tiga daripada 43 sekolah rendah sekitar daerah ini masih ditutup manakala semua 10 sekolah menengah termasuk Sekolah Menengah Kebangsaan (SMK) Desa Kencana di FELDA Sahabat 16 dibuka seperti biasa.

 

Sementara itu, Ketua Polis Lahad Datu Superintendan Shamsudin Mat memberi jaminan tahap keselamatan di semua sekolah di daerah ini terkawal dan tiada sebab bagi ibu bapa berasa bimbang untuk menghantar anak mereka ke sekolah.

 

Artikel ini disiarkan pada : 2013/03/12

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s