SK Zainab 2 lancar Tabung Wira Lahad Datu – Utusan


SK Zainab 2 lancar Tabung Wira Lahad Datu

Oleh NURUL AKMAR AIDA

KOTA BHARU 17 Mac – Pelbagai pihak di negeri ini terus menyatakan sokongan mereka kepada pasukan keselamatan negara yang berjuang menentang pengganas Sulu di Sabah dengan melancarkan Tabung Wira Lahad Datu.

Antara yang mengambil inisiatif melancarkan tabung tersebut ialah Sekolah Kebangsaan (SK) Zainab 2, Jalan Telipot di sini, bertujuan mengumpul sumbangan untuk membantu keluarga anggota yang terkorban dalam insiden berkenaan.

Majlis pelancaran tabung itu disempurnakan oleh Yang Dipertua Persatuan Ibu Bapa dan Guru (PIBG) sekolah, Tuan Mahmud Tuan Mat dengan dihadiri Guru Besar, Aidah Mohd. Salleh sempena Mesyuarat PIBG Ke-37 sekolah itu semalam.

Tuan Mahmud ketika ditemui kemudiannya berkata, sumbangan ini amat besar ertinya kepada keluarga anggota keselamatan yang gugur di medan perang kerana ia sedikit sebanyak dapat membantu membiayai kos persekolahan anak-anak.

“Setakat ini sumbangan yang dapat dikumpul kira- kira RM1,200. Walaupun wang yang diperolehi tidak seberapa tetapi sumbangan ini sedikit sebanyak dapat meringankan bebanan mereka sekeluarga untuk meneruskan hidup dan ini menunjukkan keprihatinan kita terhadap mereka.

“Kutipan sumbangan ini tidak terhenti setakat ini sahaja kerana akan diteruskan lagi pada minggu hadapan sehingga akhir bulan Mac dan kita akan mengutip sumbangan ini semasa perhimpunan sekolah, malah ibu bapa juga boleh mengirimkan melalui anak-anak kepada sekolah.

“Sumbangan sebegini perlu diberi oleh masyarakat kerana mengenangkan pengorbanan tentera untuk mempertahankan tanah air daripada diceroboh. Jika ada masyarakat yang tidak bersetuju dengan kerja kutipan derma ini ia adalah perbuatan yang tidak betul,” katanya di sini semalam. – UTUSAN ONLINE

Artikel Penuh: http://www.utusan.com.my/utusan/Dalam_Negeri/20130317/dn_63/SK-Zainab-2-lancar-Tabung-Wira-Lahad-Datu#ixzz2NnkE2PBg
© Utusan Melayu (M) Bhd

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s