Dua pelajar STPM daerah Besut pelajar terbaik negara – Utusan


Dua pelajar STPM daerah Besut pelajar terbaik negara

Oleh SITI AIRUNNISA ALAUI

KUALA TERENGGANU 18 Mac – Terengganu terus mencipta rekod tersendiri apabila dua daripada 15 orang calon di negeri itu yang berjaya memperoleh Purata Nilai Gred Kumulatif (PGNK) 4.00 dalam Sijil Tinggi Persekolahan Malaysia (STPM) diumum antara pelajar terbaik negara.

Dua pelajar dari daerah Besut itu ialah Normadia Manaf dari Sekolah Menengah Kebangsaan (SMK) Putra dan Nor Izyani Suhaimi dari SMK Renek. Masing-masing memperoleh 5A dan 4A 1A-.

Sementara itu, daripada keseluruhan 2,980 calon yang menduduki peperiksaan itu di seluruh Terengganu pada tahun lalu, seramai 2,861 orang atau 96.01 peratus mendapat lulus penuh sekurang-kurangnya satu mata pelajaran dan layak mendapat sijil berbanding peratusan kebangsaan 94.44 peratus.

Selain itu, 13 buah sekolah memperoleh Gred Purata Sekolah (GPS) melebihi 2.60 berbanding GPS negeri iaitu 2.40, antaranya Sekolah Menengah Atas (Agama) Sultan Zainal Abidin,(3.05), SMK Renek (2.86), SMK (Agama) Durian Guling (2.85) dan SMK Tengku Ibrahim (2.85). – UTUSAN

Artikel Penuh: http://www.utusan.com.my/utusan/Dalam_Negeri/20130318/dn_28/Dua-pelajar-STPM-daerah-Besut-pelajar-terbaik-negara#ixzz2NsXm378V
© Utusan Melayu (M) Bhd

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s