Warga pendidik di Kelantan diminta bersikap objektif – Utusan


Warga pendidik di Kelantan diminta bersikap objektif

Oleh HAPIZAH AZIZ

KOTA BHARU 18 Mac – Warga pendidik di negeri ini diminta bersikap lebih matang dan objektif dalam memperkatakan pelbagai isu yang berlaku dalam negara sekarang.

Pengarah Pelajaran Negeri Kelantan, Hussain Awang berkata, sebagai golongan yang berpendidikan dan bertanggungjawab mendidik anak bangsa, sewajarnya guru-guru membincangkan sesuatu isu itu secara objektif serta tidak mudah dipengaruhi emosi sehingga sanggup melemparkan pelbagai tuduhan liar kepada pihak kerajaan.

Sebagai contoh, katanya, isu pencerobohan pengganas Sulu di Lahad Datu, Sabah, perlu dilihat secara menyeluruh dan objektif dengan warga guru tidak sewajarnya memperlekehkan peranan dimainkan oleh anggota keselamatan dalam menangani masalah melibatkan keselamatan serta kedaulatan negara.

“Guna corak pemikiran positif dan tidak sewenang-wenangnya memperlekehkan tindakan yang dilakukan (oleh pasukan keselamatan), kerana Kerajaan Persekutuan mempunyai perancangan teliti dalam menyelesaikan

masalah yang dihadapi,” katanya.

Beliau berucap merasmikan Perhimpunan Bulanan Pejabat Pelajaran Daerah Kota Bharu di sini hari ini. – UTUSAN ONLINE

Artikel Penuh: http://www.utusan.com.my/utusan/Dalam_Negeri/20130318/dn_32/Warga-pendidik-di-Kelantan-diminta-bersikap-objektif#ixzz2NsXTgfcU
© Utusan Melayu (M) Bhd

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s