Budak sekolah pecah rumah – Sinar Harian


Budak sekolah pecah rumah

WARTAWAN SINAR HARIAN
22 Mac 2013

KLUANG – Seorang remaja dan seorang pelajar sekolah diberkas kerana disyaki terlibat dalam kegiatan pecah rumah di Jalan Panglima, Renggam di sini, 15 Mac lalu.

Kedua-dua suspek berusia 16 dan 23 tahun itu ditahan sekitar jam 7 malam hasil daripada serbuan yang dijalankan di sebuah rumah di Taman Sri Jaya Renggam, di sini, dua hari kemudian.

Ketua Polis Daerah Kluang, Asistan Komisioner Abdul Majid Mohd Ali berkata, suspek bergiat aktif dalam kes pecah rumah di sekitar kawasan Pekan Layang-Layang, Renggam dan Simpang Renggam.

“Polis menubuhkan satu pasukan khas untuk menangani masalah itu. Hasil siasatan polis mendapati suspek dipercayai menggunakan taktik mengumpil pintu hadapan rumah mangsa untuk masuk ke dalam rumah.

“Hasil tangkapan, polis berjaya merampas tiga komputer riba, tiga telefon bimbit serta wang tunai melibatkan kerugian kira-kira RM10,000,” katanya dalam sidang media yang diadakan di Ibu Pejabat Daerah (IPD) Kluang, di sini, kelmarin.

Abdul Majid berkata, penahanan dua suspek terbabit berjaya menyelesaikan lapan kes pecah rumah di sekitar kawasan pekan Layang-Layang, Renggam dan Simpang Renggam.

“Suspek ditahan sehingga semalam bagi membantu siasatan dan kes disiasat di bawah Seksyen 453 Kanun Keseksaan yang mana boleh dikenakan hukuman maksimum dua tahun penjara dan denda jika sabit kesalahan,” katanya.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s