Kerajaan pertimbang BR1M sesi sekolah 2014 – Berita Harian


Kerajaan pertimbang BR1M sesi sekolah 2014

2013/03/24 – 04:47:35 AMCetakEmel Kawan
Rawang: Kerajaan sedia mempertimbangkan pemberian Bantuan Rakyat 1Malaysia (BR1M) menjelang sesi persekolahan tahun depan sekiranya rakyat terus memberi mandat kepada Barisan Nasional (BN).

Timbalan Menteri Kewangan, Datuk Donald Lim Siang Chai, berkata bagaimanapun, ia tertakluk kepada kelulusan Dewan Rakyat berhubung bajet akan datang.

Daftar awal

“Pemberian BR1M sebelum sesi persekolahan tahun depan dapat meringankan bebanan rakyat terutama keluarga yang mempunyai anak ramai. Bagi tujuan itu, pendaftaran awal perlu dilakukan,” katanya pada sidang media selepas merasmikan Terminal Bas Ekspres Rawang, di sini, semalam.

Turut hadir, Pengerusi Gabungan Persatuan Teksi dan Bas Ekspres, Tajudin Daud dan Penyelaras Dewan Undangan Negeri (DUN) Rawang, Soong Beng Khoon.

Sebelum ini, Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak mengumumkan kerajaan akan meneruskan pemberian BR1M sebagai inisiatif tahunan.

Dalam perkembangan lain, Siang Chai berkata, pelaburan asing dan domestik di negara ini tidak terjejas berikutan insiden pencerobohan pengganas Sulu di Sabah, bulan lalu.
“Setakat ini, ekonomi negara tidak terjejas kerana insiden itu hanya membabitkan kawasan kecil dan kini, keadaan semakin baik,” katanya.

Terdahulu, beliau berkata, negara kini mempunyai rizab antarabangsa RM430 bilion sehingga 15 Mac lalu.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s