Ingat pesan ayah – Metro


Ingat pesan ayah

 0  0 Google +1  0  0

“Saya tekad untuk mendapat 5A dalam Ujian Pencapaian Sekolah Rendah (UPSR) demi membalas jasa bapa yang gugur di medan perang dan menganggap ini janji saya untuk menjadi anak yang baik buat ibu dan bapa.”

Itulah kata-kata semangat dan impian Hazreq Zafri Sabarudin, 12, anak kepada Sarjan Sabarudin Daud, 46, yang terkorban dalam Op Daulat di Kampung Tanduo, Sabah pada 1 Mac lalu.
Hazreq Zafri anak bongsu daripada tiga beradik itu berkata, dia masih mengingati pesanan arwah bapanya yang mahukan setiap anaknya mendalami ilmu untuk menjadi orang berjaya selain menyumbang khidmat dan bakti kepada agama, bangsa dan negara.

 

“Saya akan belajar bersungguh-sungguh untuk mendapatkan keputusan cemerlang dalam UPSR kerana ia satu-satunya cara untuk membuktikan kepada bapa, saya mampu menjadi anak berilmu seperti diimpikannya.
“Ini impian bersama ibu dan bapa saya, oleh itu saya akan sentiasa berpegang kepada pesanan bapa untuk menuntut ilmu selagi nyawa di kandung badan serta berbakti kepada nusa dan bangsa. Saya akan buktikan saya mampu,” katanya.
Hazreq berkata demikian ketika ditemui pemberita selepas hadir bersama ibunya, Nurunnisa Abu Bakar, 42, menerima sumbangan daripada Naib Yang Dipertua Badan Amal dan Kebajikan Isteri Wakil Rakyat Barisan Nasional (KASIH) Selangor Profesor Datin Seri Dr Aishah Salleh di Bangunan Umno Selangor, di sini, semalam.

 

Turut menerima sumbangan, ibu bapa Allahyarham Koperal Mohd Azrul Tukiran, 27, Tukiran Ahamad, 65, dan Sa’adiah Mohd Amin, 60, serta balu Asisten Komisioner Ibrahim Lebar, Rosiah Dahlan, 52.
Terdahulu, hampir 200 ahli KASIH dan Persatuan Keluarga Polis (PERKEP) Selangor mengadakan Majlis Tahlil Perwira Negara Lahad Datu.

 

Buat julung kalinya, KASIH dan PERKEP Selangor bergabung bagi menghargai jasa anggota keselamatan yang terkorban di Sabah.
Aishah berkata, pihaknya akan menjalin kerjasama erat bersama PERKEP Selangor untuk membincangkan bantuan jangka panjang boleh disalurkan kepada keluarga mangsa terkorban khasnya dan anak anggota keselamatan polis lain di negeri itu.

Artikel ini disiarkan pada : 2013/03/30

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s