Cari remaja lemas, jumpa bangkai buaya – Utusan


Cari remaja lemas, jumpa bangkai buaya

SAMARAHAN 1 April – Misteri kehilangan seorang remaja sewaktu memancing bersama dua orang sepupunya di Sungai Batang Samarahan di Kampung Niup di sini kira-kira pukul 12.45 tengahari semalam masih belum terungkai.

Mangsa, Mohd. Iswandi Dollia, 15, disyaki dibaham buaya dan ia diperkuatkan dengan penemuan bangkai haiwan ganas itu kira-kira empat kilometer dari lokasi kejadian sejam selepas dia dilaporkan hilang.

Bangkai buaya sepanjang 3.8 meter itu ditemui terapung oleh beberapa penduduk kampung dan 16 anggota Jabatan Pertahanan Awam Malaysia (JPAM) yang menjalankan operasi mencari dan menyelamat.

Bapa mangsa, Dollia Boh, 43, berkata penduduk kampung terbabit mengesyaki buaya berkenaan telah membaham anaknya berdasarkan keadaan perutnya yang kembung dan agak besar.

“Bagaimanapun apabila perut buaya dibelah, mereka tidak menemui sebarang anggota badan manusia,” katanya yang ditemui Utusan Malaysia di rumahnya di sini hari ini.

Mohd. Iswandi dilaporkan hilang sewaktu menyelam untuk melepaskan mata kail yang tersangkut di dasar sungai yang terletak kira-kira satu kilometer dari rumahnya.

Sewaktu kejadian, mangsa memancing bersama dua orang sepupunya iaitu Mohd Iwan Majid dan Yusof Nuri, masing-masing 15 tahun.

Menceritakan kejadian itu, Mohd. Iwan berkata, dia dan mangsa terjun ke dalam sungai selepas mata kail yang digunakan mereka tersangkut manakala Yusof menunggu di tebing sungai.

“Kira-kira seminit kemudian saya naik semula ke permukaan air dan mendapati Mohd. Iswandi masih tidak timbul-timbul manakala air sungai ketika itu berkocak-kocak.

“Pada mulanya kami menyangka dia ingin bergurau tetapi selepas lima minit kami mulai bimbang dan mula menjerit-jerit memanggil namanya,” katanya.

Mengulas lanjut, Mohd Iwan berkata dia kemudiannya berlari mencari orang kampung untuk memaklumkan kejadian itu manakala Yusof menunggu di tebing sungai.

Sementara itu, Ketua Polis Daerah, Deputi Supritendan Lee Thai Lein berkata, pihaknya menerima laporan mengenai kejadian tersebut pukul 1 petang semalam dan buat masa ini kes diklasifikasi sebagai mati mengejut.

Katanya, sehingga pukul 4.30 petang ini, mayat mangsa masih belum ditemui.

Artikel Penuh: http://www.utusan.com.my/utusan/Dalam_Negeri/20130402/dn_14/Cari-remaja-lemas-jumpa-bangkai-buaya#ixzz2PJLCMmAS
© Utusan Melayu (M) Bhd

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s