Nelayan 13 anak kekal dipenjara 18 tahun rogol anak tiri – Utusan


Nelayan 13 anak kekal dipenjara 18 tahun rogol anak tiri

Oleh NORLIZAH ABAS

PUTRAJAYA 8 April – Seorang bapa kepada 13 orang anak kekal menjalani hukuman penjara 18 tahun atas sabitan melakukan sumbang mahram terhadap anak tirinya yang ketika kejadian berusia tujuh tahun.

Panel tiga hakim Mahkamah Rayuan diketuai oleh Datuk Seri Mohamed Apandi Ali bagaimanapun membenarkan sebahagian rayuannya agar hukuman penjara itu berkuat kuasa mulai tarikh tangkapan pada 21 Januari 2007.

Beliau yang bersidang bersama Datuk Linton Albert dan Datuk Alizatul Khair Osman Khairuddin meminda hukuman bermula dari tarikh tangkapan, bukannya dari tarikh keputusan diumumkan iaitu pada 17 Disember 2009.

Nelayan berusia 75 tahun itu disabitkan melakukan sumbang mahram terhadap mangsa di sebuah rumah di Daerah Tumpat, Kelantan di antara pukul 4 petang dan 7 malam, 19 Januari 2007.

Penghujahan bertulis pihak pendakwaan turut menyatakan, ibu mangsa telah dijatuhi hukuman penjara 18 tahun oleh Mahkamah Sesyen atas dua tuduhan bersubahat membantu suaminya merogol mangsa.

Perayu diwakili oleh peguam Ahmad Nizam Mohamed manakala pendakwaan oleh Timbalan Pendakwa Raya, Ahmad Bache. – UTUSAN ONLINE

Artikel Penuh: http://www.utusan.com.my/utusan/Mahkamah/20130408/ma_06/Nelayan-13-anak-kekal-dipenjara-18-tahun-rogol-anak–tiri#ixzz2PsV8kC8h
© Utusan Melayu (M) Bhd

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s