Pendidikan agenda utama – Metro


Pendidikan agenda utama

 1  1 Google +0  0  0

Klang: Kira-kira 460,000 guru di seluruh negara diminta untuk terus menyokong kerajaan yang mementingkan soal pendidikan yang ternyata menjadi agenda utama kerajaan yang dipimpin Barisan Nasional (BN).

Timbalan Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin berkata, ini terbukti apabila usaha kerajaan untuk meningkatkan lagi bidang pendidikan di negara ini bukan saja mendapat perhatian di peringkat nasional malah di peringkat antarabangsa.
Menurutnya, kejayaan yang dikecapi hari ini adalah usaha gigih guru di seluruh negara untuk memastikan pelajar semua bangsa menguasai sepenuhnya ilmu pengetahuan yang diajar di sekolah.

 

Katanya, kerajaan melalui Kementerian Pelajaran akan terus memperkukuh dan meningkatkan lagi kemahiran guru sedia ada dengan menyediakan pelbagai bentuk latihan dan sokongan untuk memastikan mereka dapat menyampaikan ilmu sebaik-baiknya kepada pelajar.
“Saya menyeru guru untuk bersama dengan kerajaan bekerja sebagai satu pasukan untuk menuju sasaran sebagai sebuah negara maju menjelang 2020.
“Untuk mencapai kemajuan dalam bidang pendidikan, ia bukan hanya terletak pada bahu kerajaan tetapi perlu persefahaman dan kerjasama antara guru, masyarakat dan pelajar agar dapat merangka masa depan yang lebih baik,” katanya sewaktu berucap sempena Majlis Perjumpaan Khas bersama warga pendidik Sekolah Jenis Kebangsaan Tamil (SJKT) di SJKT Simpang Lima, di sini, semalam.

 

Turut hadir, Menteri di Jabatan Perdana Menteri Datuk Seri G Palanivel dan Menteri Pertanian dan Industri Asas Tani, Datuk Seri Noh Omar.
Muhyiddin berkata, bagi memantapkan lagi bidang pendidikan seiring dengan perkembangan teknologi yang diguna negara maju, BN dalam manifestonya yang dilancarkan baru-baru ini berjanji akan membekalkan komputer riba kepada pelajar seluruh negara mulai tahun depan. Beliau berkata, perkara itu akan diperincikan dengan lebih halus cara untuk melaksanakan pemberian komputer berkenaan agar semua pelajar mendapat manfaat daripada perancangan yang dilaksanakan kerajaan BN. “Teknologi adalah suatu perkara yang tak boleh dielakkan untuk meningkat pencapaian dalam bidang pendidikan. Di negara maju, teknologi maklumat sudah menjadi alat penyampai ilmu pengetahuan yang begitu penting.

 

“Maka sebab itu, kita dah mulakan sejak tahun lalu program Bestari.net dan semua sekolah seluruh negara akan diperlengkapkan dengan talian Internet dan WiFi agar pelajar dan guru dapat menggunakan teknologi maklumat,” katanya ketika ditemui.

Artikel ini disiarkan pada : 2013/04/09

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s